Itália áll az Európai Hidak rendezvénysorozat középpontjában

Itália áll az Európai Hidak rendezvénysorozat középpontjában

Itália áll a Müpa és a fővárosi Fesztiválzenekar (BFZ) rendezvénysorozatának középpontjában, az Európai Hidak szeptember 18. és 27. közt várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A nyitóesten Monteverdi Orfeója Fischer Iván újrakomponált befejezésével, Baráth Emőke és Valerio Contaldo segédkezésével szólal meg. A rendezvényen egy színpadon láthatja a nagyérdemű a mezzoszoprán Nora Fischert édesapjával, Fischer Ivánnal, együttes koncertjükön a 20. századi zene két fontos alakja, Ottorino Respighi és Luciano Berio muzsikája szólal meg. A BFZ harmadik, korszerű koncertjén zeneszerzőként és szólistaként áll színpadra Giovanni Sollima csellista – közölte az intézmény sajtótájékoztatóján.

Az eseményen fellép a tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikás Rocco Nigro is, Mimmo Epifani mandolinos-énekes pályafutásának legjobb dalaiból és a múlt évben megjelent, Putiferio című pizzica albumról ad ízelítőt.

Szkárosi Endre, a Literárium Extra olasz irodalmi estjének összeállítója a 20. és 21. századi olasz irodalomra fókuszált, az est meghívottja Daniele Benati, aki az angol és az ír irodalom olasz fordítója is.

A vetítéseken Federico Fellini Az édes élet (1960) és az Oscar-díjas 8 és fél című filmet, azonkívül Paolo Sorrentino A nagy szépség (2013) és Ifjúság (2015) című moziját tekinthetik meg a kíváncsiskodók a Müpában.

mti