Isztambul látnivalói, nevezetességei

Isztambul látnivalói, nevezetességei

Isztambul 15 milliós agglomerációs lakosságával (2017) a Föld egyik legnépesebb, és Törökország legnépesebb helysége, Törökország kulturális, művészeti és gazdasági centruma, ezenkívül 1923-ig fővárosa, pillanatnyilag İstanbul tartomány székhelye.

A település a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, ámde európai településnek tartják. Rendkívüli fekvése, római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékei, sőt még a múzeumaiban és palotáiban megtalálható művészi alkotások révén a turisták kedvelt úticéljává lett.

A település a Boszporusz és a Márvány-tenger partja mentén terül el, körbeölelve az Aranyszarv-öblöt (törökül Haliç), ami természetes kikötő. Területileg nagyobb része az ázsiai oldalon fekszik.

Isztambul látnivalói, nevezetességei
Isztambul látnivalói, nevezetességei

Éghajlat

Isztambul éghajlata mérsékelt. Hosszú, meleg és párás nyár és hűvös, csapadékos tél jellemzi. A sajátos átlagos hőmérséklet augusztusban 28 C. A csapadék a nyári hónapokban 34-48 mm körül, havi 5 esős nappal. Az évi csapadékmennyiség 844 mm, a páratartalom teljes évben magas. A téli hónapok átlaghőmérséklete 3-8 C közt mozog, november és április közt havazás is előfordulhat. A korábbi legmagasabb hőmérsékletet (40,5 C) 2000. július 12-én regisztrálták. A korábbi legalacsonyabb hőmérsékletet (-16,1 C) 1927. február 9-én mérték.

A város

A település képe állandóan változik, fejlődik. A görög, római és bizánci korban Isztambul nagyrészt a mai európai oldalt jelentette, és mindössze az ázsiai oldal egy kis szeglete kötődött hozzá, de ezek is inkább számítottak különálló településeknek (Chryopolis és Khalkédón; a mai Üsküdar és Kadıköy negyedek). A régi Konstantinápoly a mai Isztambulnak mindössze egy töredéke.

Az 1800-as évek elején a galatai városfalat lebontották, hogy a település terjeszkedhessen, csak a Galata-torony maradt meg belőle. A modern kerületek közé sorolható Beşiktaş, Şişli és Nişantaşı is.

Isztambul villámgyors növekedését ellensúlyozandó, jó néhány magas épületet emeltek a település több pontján, a környező kisvárosok és falvak ugyanakkor beleolvadtak az egyre terjeszkedő nagyvárosba. A legmagasabb irodaházak és lakóépületek Levent, Maslak és Etiler kerületekben találhatóak, a Július 15. vértanúinak hídja és a Győzedelmes Mehmed szultán híd közt. Levent és Etiler nagyszámú fantasztikus bevásárlóközponttal büszkélkedhet, akárcsak a több díjat nyert Akmerkez, a Kanyon Shopping Mall, a Metrocity, a Mayardom vagy a Mayadrom Uptown. Törökország legnagyobb cégeinek és bankjainak székhelye is ezekben a negyedekben van.

A 20. század második felében az addig csendes, főként nyári lakokkal és óriási fenyvesekkel ellátott ázsiai oldalon ugrásszerű urbanizáció ment végbe. Itt épült meg a 6 km hosszú, trendi Bağdat sugárút, ahol neves vendéglők, márkás boltok találhatóak. Mivel az 1960-as évekig ez a rész tulajdonképpen majdhogy nem lakatlan volt, könnyebb volt az infrastruktúra kiépítése, és a várostervezés is beláthatóbb lett. A körzet igazi fejlődése az E5-ös ankarai autópálya megnyújtásának köszönhető. A fejlődéshez hozzájárult a kényszer is: mind többen és többen települtek be (és települnek ma is) az állam anatóliai régióiból Isztambulba. Ma a település -a az ázsiai oldalon él.

A település sebes növekedésének, a migrációnak egy árnyoldala is született: az 1940-es évek óta megszaporodtak az úgynevezett gedzsekondu (gecekondu) házak, ami törökül szó alapján azt jelenti, egy éjszaka alatt épült. Ezeket a lakóházakat sebtében, mester segítsége és engedély nélkül húzzák fel, gyakran önkényes telekfoglalással. Isztambul külső negyedeiben felfedezhető belőlük a legtöbb, de más nagyobb török településekben is problémát jelentenek (Ankara, İzmir, Bursa). A legnagyobb veszélyük abban rejlik, hogy a nem legelőnyösebb kivitelezés és a rossz minőségű anyagok folytán a házak omlásveszélyesek, különösen földrengéskor. A városvezetés igyekszik felszámolni ezeket az illegális telepeket és korszerű lakótelepeket építeni a helyükre.

Isztambul látnivalói, nevezetességei
Isztambul látnivalói, nevezetességei

Isztambul kulturális élete igen gazdag. A településben több mozi, színház és harmincnál több múzeum felfedezhető, van operaház, és több fesztivált is rendeznek a település területén. A három legismertebb az áprilisban tartott Isztambuli Internacionális Filmfesztivál, az 1987 óta kétévente megszervezett Internacionális Isztambuli Biennálé nevű bemutató, mindemellett az állam legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, a Rock’n Coke.

Az oszmán korban a kulturális élet a hamam, azaz törökfürdő köré társítható. Isztambul egyik legrégebbi és legjobb kinézettel rendelkező törökfürdője a Çemberlitaş Hamamı (1584), mely a Çemberlitaş téren felfedezhető.

Koncerteket nem kizárólag szokásos koncerttermekben és stadionokban tartanak, hanem példának okáért olyan műemlékekben is, mint a római kori Rumelihisarı, a Topkapı királyi kastély, a Héttorony vagy éppen a Gülhane Park.

Isztambul történelmének sokszínűsége, látnivalóinak, műemlékeinek száma, ezenfelül a bámulaltos boszporuszi kilátás folytán a turisták kedvenc célpontja. Isztambul önkormányzatának statisztikái alapján 2000-ben csaknem kétmillió turista látogatott a településbe, többségében (208 000-en) németek, de a település felkapott az amerikai, angol, francia és orosz turisták körében is. 2006-ban az Atatürk internacionális repülőtéren és a Sabiha Gökçen internacionális repülőtéren át az országba érkező turisták száma 5 millió 346 ezer volt, csaknem félmillióval több, mint 2005-ben.

A településben több ezer hotel és étterem, több konferenciaterem áll az ide érkezők rendelkezésére. A település különösen vonzó a konferenciaszervezők részére, több internacionális szervezet is preferálja. A településben három heterogén területet különböztethetünk meg, ahol konferenciaközpontok vannak: a Conference Valley (Istanbul Convention & Exhibition Center, Istanbul Hilton Convention & Exhibition Center, Military Museum Cultural Center, Cemal Reşit Rey Concert Hall); az Airport & Exhibition District (150 000 m²); amellett a település pénzügyi és gazdasági centruma, ahol több konferenciaközpont szintén felfedezhető. Az egyes konferenciaközpontok tömegközlekedéssel is jól megközelíthetőek, főként metróval.