Idén Hollókő lehet a legnépszerűbb húsvéti úti cél

Idén Hollókő lehet a legnépszerűbb húsvéti úti cél

A Trivago utazási weboldal a közelgő ünnep alkalmából összeállított egy toplistát a legjobb húsvéti úti célokról vidéken, az 5 város hagyományőrző programjaival, kulturális látnivalóival vívta ki magának az elismerést; a listán a legnépszerűbb Hollókő lett.

Hollókő kicsi, de annál híresebb faluja az egyetlen az országban, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Azt, hogy a listán első helyen áll, a hagyományőrzés kiemelkedő szerepének köszönheti. A település legnagyobb rendezvénye a háromnapos Hollókői Húsvéti Fesztivál. Palóc hagyományok, táncház, tojásdíszítés és fafaragás egyebek mellett ezekkel és még sok mással várja Hollókő a húsvéti látogatókat.

A listán a 2. legnépszerűbb Szentendre lett, a közel 60 hektáros területen lévő szentendrei Skanzen az ország legnagyobb Húsvét Fesztiváljának ad otthont. A húsvéti hagyományok, mint a tojásdíszítés, tojáspatkolás, vesszőfonás itt is a programok szerves részét képezik, a látogatók betekintést nyernek a magyarországi svábok, ruszinok, vendek, horvátok szokásaiba. Április 4-től 6-ig a skanzen egésze benépesül.

A 3. helyen Gödöllő végzett, a Budapesttől mindössze 30 kilométerre található város legismertebb nevezetessége a Királyi Kastély, ami egyben a húsvéti programok helyszínéül is szolgál.

A 4. helyen szereplő Eger egyik legkedveltebb része a Szépasszony-völgy, ami a borkínálat mellett családi húsvéttal, színes programokkal és a hazai szokások és hagyományok tömkelegével várja a látogatókat.

Az 5. Kecskemét lett, a város húsvéti különlegessége a kápolna-réti sárkányeregetés, az ünnepi hétvégén megrendezésre kerülő Sárkányeresztő Találkozó és Húsvéti Játéknap, mely 1995 óta szerves része a kecskeméti tavasz kezdetének.

(MTI)