ICAO: 4,3 milliárdan utaztak repülőgéppel 2018-ban

ICAO: 4,3 milliárdan utaztak repülőgéppel 2018-ban

Az internacionális Polgári Repülési Szervezet (ICAO) előzetes információi alapján 2018-ban 4,3 milliárdan utaztak repülőgéppel, 6,1 százalékkal többen, mint egy évvel ezelőtt.

Az ENSZ repülési szervének közlése alapján előző évben 38 millió járatot teljesítettek a légitársaságok, az forgalmazott utaskilométerben számolt teljesítmény 6,7 százalékkal növekedett. A bővülési ütem ellenben erőteljesen elmarad a 2017-ben mért szinttől, akkor 7,9 százalék volt az utasforgalom bővülése 2016-hoz viszonyítva.

Az internacionális utazások száma 6,4 százalékkal haladta meg a 2017-es szintet, de ez a bővülési ráta is elmarad az egy évvel korábbitól, akkor 8,4 százalékos emelkedést regisztráltak. Internacionális utasból sorrendben Európában, Ázsia-Óceániában és Észak-Amerikában van a legtöbb.

A belföldi forgalom 7,3 százalékkal növekedett az elmúlt évhez képest, ez a bővülési ütem 0,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A legtöbb belföldi utas még mindig Ázsia-Óceániában van, a egész forgalom 42 százalékát bonyolítják ebben a régióban.

Az ICAO kimutatása alapján a járatok töltöttsége annak ellenére emelkedett rekord szintre, 81,9 százalékra (+0,6 százalékpont), hogy a légitársaságok minden eddiginél több kapacitást biztosítottak. A legjobb kihasználtsággal az európai légitársaságok üzemeltették a járatokat, átlagosan 84,5 százalék volt a töltöttség.

Felére mérséklődött a bővülési ráta az előzetes adatok alapján az áruforgalomban, mivel év közben befejeződött a raktárfeltöltési ciklus, emellett a Kína és Egyesült Államok közti kereskedelmi vita is visszavetette a forgalmat. Múlt évben 4,5 százalékkal szállítottak több árut, mint egy évvel ezelőtt.

mti