Houston

Houston

Houston az Amerikai Egyesült Államok negyedik legnépesebb települése, egyben Texas állam leghatalmasabb települése. A 2007-es hivatalos becslés alapján a településnek 2,2 millió lakosa van, akik egy 1600 km² kiterjedésű településben laknak. Houston a székhelye Harris megyének, és gazdasági centruma a Nagy-Houston nevezetű agglomerációs körzetnek, amely a hatodik legnagyobb az Amerikai Egyesült Államokban.

A települést 1836. augusztus 30-án alapította két testvér, Augustus Chapman Allen és John Kirby Allen. Hivatalosan 1837. június 5-én jegyezték be a települést, ami a Texasi Köztársaság korábbi elnökéről, Sam Houstonról kapta nevét. A település, kikötői jellege folytán, a vasútipar okán, emellett az 1901-ben felfedezett olajkészleteknek betudhatóan folytonosan növekedik már megteremtésétől kezdve. A 20. század alatt Houston házigazdája a Texas Egészségügyi Központnak, amely a Föld legnagyobb egészségügyi körzete, azonfelül itt van a székhelye a Lyndon B. Johnson Űrközpontnak is. A település a Galveston-Houstoni főegyházmegye érseki társszékvárosa.

Houston
Houston

Houston gazdasági ipari gazdaság: nagyszerű az energiaipar, gyártás, szállítás és az egészségügy is kardinális gazdasági szakterület. A település kikötője a legnagyobb internacionális kikötő az Amerikai Egyesült Államokban, amellett a második legnagyobb minden forgalom tekintetében. Houston lakosságilag multikulturális. Minden évben több tucat tárlat van a településben, a Houstoni Múzeum Negyed minden évben csaknem 7 millió látogatót fogad.

A hivatalos adatok alapján a település kiterjedése 155 km², amiből 57 km² víz. A település nagy része az öböl-parti fekvése okán erdős növényzetű. A belvárosi szféra 15 m tengerszint fölötti magasságon, miközben a legmagasabb pontja 38 m-en van. Houstonnak nagy talajvízkészletei vannak, de mára oly nagyon megnőtt az igény ezekre, hogy a közeli két jókora tóból, a Houston-tóból és a Conroe-tóból szállítanak vizet a településbe.

A településnek nedves szubtrópusi éghajlata van. Tavasszal nagy viharok, néha tornádók vannak a településben. A nyári hónapokban leggyakrabban átlépi a hőmérséklet a 32 C-t, de a levegő páratartalma okán emelkedik a relatív hőmérséklet. Emiatt a legtöbb houstoni lakos autójában van légkondicionáló. A belváros felhőkarcolóit mindazonáltal földalatti járatrendszer, aluljárók hálózata köti össze, s ezáltal ki sem kell lépniük a belvárosban dolgozóknak a nyári hőségbe. Az itt mért valaha legmagasabb hőmérséklet 43 C volt, melyet 2000. szeptember 4-én mértek.

Houston
Houston

A telek is elég melegek Houstonban. A legmagasabb átlagos hőmérséklet januárban 17 C volt, a legalacsonyabb átlagos 5 C. A hóesés meglehetősen ritka jelenség. Bár a tornádóknak hála néha van hóesés (legutóbb a 2008 decemberében). Houstonban a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -15 C volt, ezt 1943. január 23-án mérték. A levegő erős mértékben szennyezett, egy félmérés alapján a 6. helyen áll a legszennyezettebb levegőjű települések listáján.