Horvátország, Hvar sziget

Horvátország, Hvar sziget

Horvátország tengerpartjai és szigetei feledhetetlen élményt jelentenek minden ott nyaraló és oda ellátogató turista számára. Ráadásul olyan sok van belőlük, hogy rövid időn belül bejárni sem vagyunk képesek, így érdemes előre kiszemelni az úti célt és azt körbe utazni alaposabban. Aktuális cikkünk Horvátország negyedik legnagyobb szigetét, a Hvar sziget nevezetességeit és értékeit mutatja be.

Egy régi legenda szerint a Horvátokról Isten elfeledkezett amikor a földet elosztotta, ezért utólag belenyúlt a zsákjába és leszórt egy halom gyöngyöt. Ezekből a gyöngyökből jöttek létre Horvátország szigetei.

Hvar sziget Horvátország csak negyedik legnagyobb szigete, de a maga 80 km-ével a második leghosszabb sziget az Adrián. Csúcstartó azonban a napsütéses órák számában az évi 2715 napos és 7,7 órás napsütéses átlagával. A sziget Brač sziget alatt, Split és Dubrovnik között helyezkedik el, alakja jelentősen megnyúlt. A kontinenstől mindössze 4-5 km-es csatorna választja el, így az utazás nem tart sok ideig.

A sziget legnagyobb települése Hvar, ahol kevesebb, mint 4000 a lélekszám a turista szezonon kívül. A település a sziget nyugati csücskének déli oldalán helyezkedik el és elsősorban hajóval vagy más vízi járművel közelíthető meg. Látnivalói közé tartozik a kikötő, a sarkában található gályakikötő, illetve a hajók javítására szolgáló arzenál. Hvar városában található egy 1803 óta eredeti formáját megőrző színház, egy 1475-bben épült oroszlános ciszternakút és egy reneszánsz Szent István székesegyház. Hvar városában találunk még egy romos palotát, egy városkaput, templomokat, oroszlános óratornyot és 17. századi kolostort is.

Hvar szigeten további úti cél lehet – a tengerparti nyaralás mellett – a második legnagyobb város, Stari Grad. Stari Grad kikötője stratégia fontosságúnak bizonyult a történelem során, köszönhetően szélvédett jellegének. A nyaraló apartmanok, hotelek és szálláshelyek, no meg persze a pihenésre csábító tengerpart mellett megtekinthetjük itt a XV. században épült Tvrdalj várkastélyt, vagy az 1605-ből fennmaradt Szent István templomot.

Mindezen látványosságok mellett is, Hvar szigete elsősorban a turisták kedvencéről a rengeteg levenduláról és rozmaringról híres. A növényeknek köszönhetően Hvar szigete nem kopár, éppen ellenkezőleg, üde, színes és barátságos benyomást kelt az emberben.

Természetesen Hvar úti cél rengeteg hotel és egyéb szállás megoldást kínál, ugyanakkor hamar elkelnek a jobb lehetőségek. Mivel szigetről van szó, Hvar megközelítése kizárólag vízi úton lehetséges, de a parthoz való közelsége miatt az utazás nem tart sokáig. Ha itt nyaralunk érdemes átlátogatni a környező szigetekre is, az utazás oda sem lesz hosszú.

A tengerpart, a nevezetességek és látnivalók, együttesen garantálják, hogy a nyaralás minden turista számára élvezetes időtöltés lesz. A szállás kínálata is jelentős, így biztosan ki tudjuk választani a megfelelőt, még akkor is ha az utazás kicsit későn kezdett el szerveződni. Hvar élményeket, pihenést és szórakozást ígér.