Hohensalzburg vára, Salzburg

Hohensalzburg vára, Salzburg

A Hohensalzburg vára (németül Festung Hohensalzburg) a Festungsberg hegy (várhegy) ormán 506 méteres magasságban épült fel, Ausztriában, Salzburg településében. Európa legnagyobb középkori várainak egyike.

A vár építése 1077-ben kezdődött, Gebhard salzburgi érsek kezei alatt. Az első alkalommal az eredeti elképzelések alapján egy kis erődítmény épült ezen a helyen fából készült fallal körülvéve. Gebhard konfliktusa IV. Henrikkel szintén hatással volt a vár erősítésére. Abban az időben is már a salzburgi püspökök nagy politikai hatalommal bírtak, és folytonosan erősítették, növelték a várat, hogy megvédjék értékeiket, érdekeltségeiket. A harangtornyok 1462-ben épültek, II. Burkhart salzburgi érsek utasítására.

Hohensalzburg vára, Salzburg
Hohensalzburg vára, Salzburg

Leonárd salzburgi érsek 1495-1519 közt megszakítás nélkül tovább építette az erődítményt. Mátyás salzburgi érsek, Keutschach segédpüspöke ezt követően utódja 1515-ben levázolta a Reisszug titulussal rendelkező szerfelett letisztult drótkötélpályás teherlift elképzelését, hogy a várkastély felső udvarai is gond nélkül elérhetők legyenek. Ez a vonal megépítésre került, ma is megfigyelhető a korszerűsített kiadása. Valószínűleg az a Föld legrégebbi funkcionáló siklója.

Egyedül az 1525-ös német parasztfelkelés alatt került az erődítmény ostrom alá, amikor egy maroknyi bányász, földműves és települési lakos megpróbálta Mátyás salzburgi érseket kiűzni a várból, de elbukott a indítvány.

1612-ben a címétől megfosztott és bebörtönzött Wolf Dietrich salzburgi érsek halt meg az itteni börtönben. A harmincéves háború alatt Paris salzburgi érsek megerősítette a település védelmi rendszerét, köztük a várét is. Ekkor új létesítményei készültek el az erődnek, mint a lőpor raktárak és őrhelyek a kapuknál.

A napóleoni háborúk alatt harc nélkül bekerítették a várat a francia csapatok Jean Victor Moreau tábornok vezetésével 1800-ban és az utolsó herceg-püspök, Jeromos salzburgi érsek ekkor menekült Bécsbe. A 19. században a várat kaszárnyának, raktárnak és börtönként használták 1861-ig.

Hohensalzburg vára, Salzburg
Hohensalzburg vára, Salzburg

A Hohensalzburg vára a 19. század második felében renoválásra került és már 1892-ben idegenforgalmi látványosságként működött. Máig Európa egyik legjobb állapotban megőrzött várkastélyaként áll a vendégek rendelkezésére.

A 20. században börtönként működött, mindenekelőtt olasz bebörtönzöttek és a 30-as évek náci aktivistái (már az Anschluss előtt) kerültek itt elhelyezésre.

A vár teljes évben várja az érdeklődőket. Heterogén nyelveken kérhető audioguide (angol, német, francia, spanyol, orosz, holland, kínai és japán nyelveken, külön gyermekek részére is) a galéria, hercegi szobák, a kínzókamrák, az őrtorony történetének meghallgatásához.

Salzburg egész óvárosa forgalomtól elzárt övezet, így gépkocsival vagy busszal nem lehet felmenni a várhoz, csak gyalogosan vagy felvonóval közelíthető meg.

A vár teljes évben heterogén rendezvényeknek házigazdája és az adventi hétvégéken helyi kézművesek munkáiból karácsonyi vásárokat tartanak.