Herendi porcelánok bemutatója Gyulán

Herendi porcelánok bemutatója Gyulán

A Herendi porcelánok két arcát, a modernet és a tradicionálisat szemlélteti a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont május 5-én megnyíló új, időszaki kiállítása.

Krámlik Attila, a tárlat kurátora hangoztatta: a régi és a korszerű, a hagyomány és az fejlesztés kerül a bemutató középpontjába, erre utal a expo címe, a Herend és – visszafelé olvasva a nevet – Dnereh is.

A érdeklődők négy termet járhatnak végig, csaknem félezer darab tárgyat tekinthetnek meg. A kiállítási eszközök biztosítási értéke eléri a 80 millió forintot.

Az egyik teremben 19. és 21. századi bútorokon elrendezve mutatják be ugyanazokat a porcelánokat – mondta a manufaktúra PR-menedzsere.

Bemutatják a három legnevezetesebb minta, a Viktória, a Rotschild és az Apponyi fejlődéstörténetét. A Viktória-minta során példaként az egyik első, a londoni világkiállításra 1851-ben alkotott darabtól eljutnak Vilmos herceg és Katalin nászajándékáig, „ami ugyanannak a mintának egy korszerű, újragondolt típusa” – hangoztatta Krámlik Attila.

Kijelentette még: az egyik teremben több mint húsz, úgynevezett bravúr-darabot, azaz egyéni igényeket kiszolgáló, jellegzetes gyártási- vagy festési technikával készült, limitált példányszámú porcelánt mutatnak be.

A Herendi Porcelánmanufaktúra termékpalettája sokszínű: több mint 16 ezer forma és közel 4 ezer minta variálható szabadon. A negyedik teremben ezt a sokszínűséget szeretnék egyfajta látványraktárként bemutatni. „Azt, hogy van gyűszűnyi méretű, és egy méteresnél is nagyobb Herendi-váza is” – mondta a kurátor.

Az október 1-jéig szemlélhető kiállítást Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos nyitja meg.

A kastély télikertjében felszerelt „műhelyben” pénteken és szombaton a porcelánkészítés és- festés folyamata is megnézegethető lesz.

A Herendi Porcelánmanufaktúrát 191 éve Stingl Vince alapította a Bakony hegyei közt. Az üzem mára Európa legnagyobb porcelánmanufaktúrájává fejlődött, minden évben 350-400 új terméket állítanak elő, melyet a Föld több mint 60 országába exportálnak.

mti