Havanna, Kuba

Havanna, Kuba

Havanna (egész spanyol neve San Cristóbal de La Habana,), Kuba fővárosa és 2,2 millió lakosával a szigetország leghatalmasabb települése is egyben. A település alig 160 km-re van a floridai Key West-től, dél-délnyugati irányban. Havanna település (Ciudad de la Habana) egyike Kuba 14 tartományának.

Havannára a trópusi szavanna éghajlat sajátos. A legalacsonyabb átlaghőmérséklet 22 C, ez januárban és februárban sajátos, augusztusban ugyanakkor a legmagasabb, 28 C. A hőmérséklet ritkán kevesebb lesz 10 C alá.

Csapadék átlagosan 1200 mm hull minden évben, leginkább a júniustól októberig tartó időszakban.

Diego Velázquez de Cuéllar spanyol hódító 1515-ben alapította meg Havannát Kuba szigetének déli partvidékén, az aktuális Surgidero de Batabanó városka helyén. A település 1519-ben került keresztül aktuális helyére, a Carenas-öböl partjára.

Havanna eredendően kereskedelmi kikötőváros volt, 1607-ben lett a Kuba fővárosa, egyben az új-világi spanyol gyarmatok központi kikötője is.

Havanna, Kuba
Havanna, Kuba

Havannát 1538-ban felégették, 1553-ban és 1555-ben teljesen kifosztották a kalózok. 1762-ben, a hétéves háborúban, Nagy-Britannia szerezte meg a hatalmat a település fölött, megnyitotta a kikötőt a szabad kereskedelem részére és ezerszám szállítottak ide rabszolgákat. A háború végét követő évben azután a települést elcserélték Floridára.

A spanyolok, Havanna visszaszerzése után az amerikai kontinens legjobban megerősített városává építették ki.

Az 1920-as években, az Egyesült Államokban érvényben található alkoholtilalom közben Havanna, Montréallal egyesült erővel, az amerikai állampolgárok közkedvelt kirándulóhelyévé vált; az itt funkcionáló night clubok és a szerencsebarlangok túlélték a tilalom feloldását, de a legtöbb ilyen szórakozóhelyet bezárták az 1959-es kubai forradalom után. Fidel Castro 1959. január 8-án, a Szabadság Konvojjal érkezett a településbe és Havanna lakói tekintélyes örömmel fogadták érkezését.

A Szovjetunió felbomlása okán Kuba igen nehéz helyzetbe került, mivel a szigetország mindössze onnan tudott beszerezni nagyszámú terméket, és ekkor ez a alkalom megszűnt.

1991-ben Havannában tartották meg a pánamerikai és karibi játékokat.

Napjainkra Havanna legtöbb háza gyakorlatilag romos állapotba került, csaknem mindet teljesen fel kellene újítani. Mindemellett Havanna különös vonzerővel, hangulattal bír. Havannában igen barátságos emberek élnek, a planéta talán legvendégszeretőbb települése. Évente júliusban, a Moncada laktanya megtámadásának évfordulóján rendezik meg a havannai karnevált, amely tulajdonképpen egy óriási, az egész településre kiterjedő fiesta, ahol a résztvevők másnap reggelig mulatnak a Malecónon.

  1. július 8-áról 9-re virradó éjszaka a településen keresztülsöpört a Dennis hurrikán.

Havanna látványosságai

  • Malecón Havanna tengerparti útvonala, Ó-Havannától Miramarig futó autópálya, amit a tengertől egy függőleges fal választ el.
  • Havanna internacionális repülőtere José Martí nevét viseli. A repülőtér a városközponttól délre csaknem 10 km-re terül el.