Hargita környéke – csodák és látnivalók

Hargita környéke – csodák és látnivalók, a Gyilkos-tó

A szomszédos Románia egy jelentős része a magyarok által sűrűn lakott Erdély, Székelyföld igazi kedvelt úti cél a hazai turisták körében. A nyaralás igazi kikapcsolódás, rengeteg a látnivaló és szállás vagy hotel terén sem kell aggódnunk. Az emberek barátságosak és helyenként szebben beszélik a magyar nyelvet, mint itthon. Csupán pár óra utazás után már élvezhetjük is a Kárpátok szép tájait.

A Székelyföld látnivalói bőven nyújtanak érdekességeket a természet, a kultúra, de az életmód iránt érdeklődőknek egyaránt. Számtalan gyönyörű helyen kirándulhatunk, megcsodálhatunk épületeket és szokásokat. Az egyik legnépszerűbb utazási cél a Hargita hegy környéke, Csíkszereda, Hargitafürdő, Székelyudvarhely vagy Tusnádfürdő, hogy csak néhányat említsünk. Sokan persze nem csak a természeti értékek miatt, de rokonok, illetve a közeli települések érdekességei, látnivalói miatt érkeznek ide. Csíkszereda, mint a környék legnagyobb városa önmagában képes több napra elegendő látnivalót biztosítani. Érdemes megtekinteni itt Csíki Csobbanó Uszoda, a sétáló Petőfi utca, a Csáki Székely Múzeum, a Mikó Vár, a Zsögödfürdő, a Szent Kereszt Templom vagy a Nagy Imre Galéria nevezetességeket. Közvetlenül a város mellett található Csíksomlyó, ahol évente egyszer, a pünkösdi Csíksomlyói búcsú alkalmából több ezer ember gyűlik össze. Az év többi részében érdemes megmászni a kis kaptatót, csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Székelyföld, Erdély – a csodák és látnivalók között a Gyilkos-tó is szerepel
Székelyföld, Erdély – a csodák és látnivalók között a Gyilkos-tó is szerepel

Persze a természet szerelmeseinek is tartogat élményeket ez az utazás. A Hargita hegy számtalan túra lehetőségét biztosítja. Csörgedező patakok, hatalmas fenyőfák, sziklák, végeláthatatlan málnások, apró erdei szamóca, juhokat terelő pásztor, farkas és medve a kínálat az út során. Friss vízhez szinte mindig hozzájuthatunk a bugyogó forrásokból, de helyenként a méltán népszerű borvíz is megkóstolható.

A Büdös-fürdő, sem esik messze Csíkszeredától, de fel kell menni a hegyre. Ez az Szentimrei üdülőtelep elsősorban kénes, záptojásszagú vizéről és kigőzölgéseiről nevezetes. Hasonlóan kellemetlen, kénhidrogénes szagáról kapta a nevét Hargitafürdő is, de ma már első sorban kirándulóközpont, illetve sípályái miatt nevezetes. Csíkszeredától kissé távolabb, de vonzáskörzetében található még Tusnádfürdő, ahol nyaranta egyetemisták gyűlnek össze egy hatalmas bulira. Az év egyéb szakában az ide utazó megcsodálhatja egy őrtorony maradványait, a Kisbaconi Vízimalom épületét vagy a Tusnádi-szorost. A közelben található Szent Anna-tó is megér egy kis kerülőt, de még egy kis csónakázást is.

Természetesen még egy kicsit jobban távolodva Csíkszereda városától újabb és újabb érdekességeket fedezhetünk fel, mint pl. Kézdivásárhely említésre méltó épületei vagy a Gyilkos-tó. Az utazás mindössze pár óráig tart erre a csodálatos vidékre, de a látnivaló, a nevezetesség számtalan, ez az úti cél igazi nyaralást ígér. A környéken ráadásul rengeteg a magán szállás, a hotel, és a vendéglátók nagyon kedvesek. Egy kis utazás Magyarországról a Magyarsághoz.