Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló Debrecentől 22 km-re fekvő alföldi település Hajdú-Bihar megye Hajdúszoboszlói járásának centruma, Magyarország leginkább közkedvelt vidéki üdülőhelye, ahol Európa legnagyobb fürdőkomplexuma látható. A megyeszékhely után a megye harmadik legnépesebb helysége. Elismertségét főképpen gyógyvizének és gyógyfürdőjének köszönheti. Hajdúszoboszló Magyarország egyik minősített gyógyhelye, ahol termálvizet találtak 1925-ben, melyet a gyógyhatásoknak hála gyógyvízzé minősítettek. Az üdülőhely a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik leginkább közkedvelt helysége Budapest és Hévíz után. A 2012-es adatok alapján Magyarország 53. legnépesebb helysége. Bel- és külterületei együttesen 238,7 km², amivel az állam tizenhetedik legnagyobb kiterjedésű helysége.

Hajdúszoboszló az Alföld keleti-északkeleti részén terül el a Tiszántúlon. A településtől nyugati irányban 2 km-re folyik a Keleti-főcsatorna. A Kösely (egyes változatokban: Kösély, Kösi) patak átszeli a települést, a Csónakázó-tó vize is belefolyik.

Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszlón három vonalon közlekedik helyijárati autóbusz. Hajdúszoboszló vasútállomás a 100-as számú Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony-vasútvonalon válik hozzáférhetővé. A település közúton a magyar főváros irányából a 4-es főúton, ezenfelül az M3-as és M35-ös autópályán Debrecen felé, ezt követően letérve a 4-es főútra, szintén rendelkezésre áll. A 4-es főút Hajdúszoboszlót elkerülő szakaszát 2003-ban nyújtották át.

Hajdúszoboszló Magyarország egyik leginkább közkedvelt egészségturisztikai centruma. Elismertségét elsődlegesen gyógyvizének és gyógyfürdőjének köszönheti, mely több mint kilenc évtizedes múltra tekint vissza. Hajdúszoboszló fő turisztikai attrakciója Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, mely a szüntelen fejlesztések eredményeként korszerű gyógyászati, wellness és mulattató szolgáltatásokat nyújt, a település szálláshelyinek kínálatával kiegészülve az ide vendég vendégeknek. A hivatalosan minősített megkülönböztetett magyar gyógyhely közismert adottságai mellett a résztvevők részére az egész kikapcsolódás lehetőségét a nyári események, a gasztronómia helyi remekei, a barátságos kisvárosi hangulat, az alföldi puszta és Debrecen közelsége, tetejébe a tájék nagyon sok másfajta természeti és épített öröksége adja együttesen. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Hajdúszoboszló 1 millió 327 ezer vendégéjszakával (2018) Magyarország harmadik leginkább közkedvelt helysége Budapest és Hévíz után; legnagyobb küldőpiacai Lengyelország (208 ezer vendégéj), Románia (106 ezer vendégéj) és Szlovákia (67 ezer).

A Gyógyfürdő főbejáratával szemben látható Szent István Parkban felfedezhető Pávai-Vajna Ferenc, a gyógy- és termálvíz megtalálójának szobra. A parkban látható szökőkút mellett látható a Harangház, Hajdúszoboszló legfiatalabb építészeti alkotása, mely a településnek adományozott Oborzil harang hagyaték elhelyezésére és bemutatására szolgáló létesítmény. A kör alaprajzú nyitott építménynek, megőrző és bemutató funkciója van, melyben a Hajdúszoboszló részére hagyatékozott 50 darab alumínium harang került elhelyezésre. A létesítmény megtervezésekor Rácz Zoltán építőművész több jelképrendszert alkalmazott, mivel a Harangház négy darab pillére a négy évszak, a négy éjtáj és a harangrendszer kezdőpontjait is jelöli. A Harangházat három, fából készült jelfa veszi körbe, amelyek a Turulo, Csodaszarvas és Lélekmadár neveket viselik.

A Hajdúszoboszlói Hungarospa Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melynek egységei a szabadtéri Strand, az Aquapark, az Aqua-Palace fedett élményfürdő és a fedett Árpád Uszoda. A Gyógyfürdő teljes évben reggel 7 órától 19 óráig tart nyitva. A fürdőcsarnok 3 gyógyvizes medencéje mellett 4 nyitott látványmedence is a látogatók rendelkezésére áll. A strand 30 hektáros parkjában 13 medence látható, melyek közül minden korosztály kedvére választhat. A fiatalabbak közt a leginkább közkedvelt a hullámmedence, ahol óránként mesterséges hullámverés várja a fürdőzőket, és a mediterrán tengerpart, mely a strand legnagyobb szenzációja, ahol a mediterrán hangulatot a fövenyes part, kalózhajó, világítótorony, pálmafasor és az időszakonként hullámzó víz hozza létre. A csónakázótó is a strand területén felfedezhető, ahol vízibiciklizni és csónakázni lehet. A strand területén belül felfedezhető az Aquapark, ahová strand-Aquapark komplex jeggyel, vagy a strandbelépő megváltását követően Aquapark belépővel lehet belépni. A csúszdaparkban 15 féle óriás csúszda közül választhatnak a lesiklás szerelmesei. A kulináris élvezetekről több csárda, gyorsétterem, fagyizó és másfajta vendéglátó egység gondoskodik a strandon. A három szintes Aqua-Palace fedett élményfürdő teljes évben várja a családokat exkluzív élménymedencéivel. A gyerekvilágban a kicsik egész napos szórakozásáról bébi és családi medencék, foglalkoztató terem, játszóház gondoskodik. A vízipalota wellness és fitness szolgáltatások széles palettáját nyújtja.

Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló

A belváros a fürdőnegyedtől nem nagy távolságra látható. A sétálóutca mellett vendéglők, boltok láthatóak.

A belváros kimagasló objektuma a Kálvin-téri református templom, amely a 15. században épült eredendően gótikus stílusban, de 1711-1717 közt történt felújításkor a barokk stílust használták fel. A templombelső egésze klasszicista ihletettségű, legjobb kinézettel rendelkező berendezési tárgya a szószék mögötti Mózes-szék, 1816-os évszámmal, sőt még tojásdad alakú csillag- és virágdíszes motívummal. A templom előtt áll az első világháborúban elesett magyar hősök emlékműve.

Az úttest másik oldalán a római katolikus felekezet temploma áll, amit Szent László tiszteletére emeltek. A barokk stílusú templom belső freskóit, amely Magyarországi Szent Erzsébet cselekedeteit ismerteti, az 1930-as években Takács István festette. A létesítménnyel szemben feszület áll.

A belváros egyik legrégibb vendéglőjének a létesítménye előtti téren Marton László alkotása, a Bocskai Istvánt ábrázoló lovas szobor áll.

A Fazekas ház a református templom mellett található erődfaltól csaknem 500 méterre északi irányba, a Közgazdasági Szakközépiskolával szemben, az egykori falunak óriási mészkőtömbökből épült templomának helyén látható nádfedeles emlékháza. Itt látható a helység egyetlen állandóan újuló, ám pedig évszázadokat átölelő, élő népművészeti kiállítását magába foglaló emlékháza.

A Bocskai Múzeum a róla elnevezett utcában látható. A múzeum udvarán, a 100 négyzetméteres fedett színben a környéken lenyűgöző látványosságnak számít a mezőgazdaság-történeti bemutató, amely a 19-20. század fordulójának technikai eszközeit vonultatja fel. Az udvar másik különlegessége az Oborzil Edit-Jeney Tibor művészházaspár által jellegzetes technológiával, alumíniumból hozott létre harangok együttese. A Múzeumi Galéria a múzeum részegysége. Itt Cseh Gusztáv és Szombati László művészi örökségét mutatják be.