Hagia Szophia, Isztambul történeti úti célja

Hagia Szophia, Isztambul történeti úti célja

Törökország, Isztambul történelmi nevezetességei közé tartozik az egykor bazilikának épített Hagia Szophia, mely úti cél gyanánt való beiktatására mindenkinek javasolt. Isztambul történelmi negyedének egyik ékköve, melyet minden turista számára kötelező látnivaló az utazás során.

A Szophia név jelentése szent, bölcsesség, amelyet híven tükröz az eredeti bizánci építők alkotása ebben az ortodox bazilika építményben. A történelem folyamán, ahogy egy utazás alkalmával megtapasztalhatjuk, a bazilika mecsetté avanzsált, majd később, a turisták nagy örömére, elnyerte mai múzeum funkcióját.

Az épület egyedi látnivaló és nevezetesség egyben. Az építészet egyik csodája Törökország fővárosában, Isztambul történelmi negyedében. A kívülről egyébként kissé jellegtelen épület belülről az építészet mestereinek tevékenységéről árulkodik. A Hagia Szophia múzeum teljes alapterülete 7570 m2, ami miatt 1196-ig, a sevillai székesegyház megépítéséig, az egyházi építmények legnagyobbika volt. Igazi értékét azonban csak a belülről érthetjük meg, ahol szemünk elé tárulnak a Hagia Szophia kupolái. Isztambul egyik úti cél múzeumaként számon tartott történelmi épület főkupolája 31 méteres átmérővel és 55,6 méteres magassággal büszkélkedhet. A főkupola támasztását a félkupola-rendszerek biztosítják. Állítólag a török birodalom minden szegletéből ide utazó 100 építőmester és 10.000 építőmunkás húzta fel alig 5 év leforgása alatt. Az biztos, hogy minden utazó számára ámulatba ejtőek a méretek és a léptékek.

Hagia Szophia, Isztambul történeti úti célja
Hagia Szophia múzeum, Isztambul történelmi nevezetessége

Törökország fővárosában, Isztambul történelmi negyedében megbúvó Hagia Szophia azonban nem csak az építészeti, de a díszítési megoldásaival is felkelti a nyaralás végett idelátogatók érdeklődését. Már a bejáratnál érdemes felfigyelni a 880-ban készített bronzkapura. De az utazás még csak most kezdődik. A Hagia Szophia falain olyan érdekes látnivaló képekkel találkozunk, mint a Máriát Jézussal ábrázoló mozaikok vagy a magyar vonatkozásokkal is rendelkező Eiréné császárné, Piroska, aki I. László magyar király lánya volt.

Nem csoda, hogy a Hagia Szophia igazi látványosság és nevezetesség Törökország és Isztambul érdekességei miatt ide utazó minden turista számára. Látványos és érdekes úti cél a múzeum, ahol rengeteg látnivaló és nevezetesség várja a tengerpart felé történő utazás megszakítását, a turista és a nyaraló emberek áradatát. Törökország, Isztambul várja, hogy a Hagia Szophia elsődleges úti cél legyen az utazás alkalmával.