Gyula

Gyula

Gyula település Békés megyében, a Gyulai járás centruma. A megyeszékhely után a megye második legnépesebb helysége.

A hozzá tartozó Gyulavári Gyulától keletre, a Fehér-Körösön túl fekszik.

Az Alföld délkeleti részén, a Körös menti síkon, a Fehér-Körös bal szélén fedezhető fel, közvetlenül a román határ mellett. Magyarország egyik legmélyebben fekvő területén, 88 méter tengerszinttől számított magasságban, sík vidéken fekszik. A térség éghajlata mérsékelt, kontinentális jellegű.

A legközelebbi szomszédos település Békéscsaba, amely 16 kilométerre nyugatra fekszik tőle. Újabb szomszédai: észak felől Doboz és Sarkad, északkelet felől Kötegyán, kelet felől a romániai Bihar megye és Arad megye határvidékén fekvő települések (Ant, Feketegyarmat, Nagyzerind), délkelet felől az szintén Arad megyéhez tartozó Gyulavarsánd és Nagypél, dél felől Elek, délnyugat felől mindazonáltal Kétegyháza és Szabadkígyós.

A Fehér- és a Fekete-Körös Magyarország legtisztább vizű folyói közé tartoznak; az itt fedezhető fel folyópartok, erdők – amelyeket mára védett területekké minősítettek –, tájkép tekintetében különösen szépek. Maga a település sok parkjával, műemlékével, azonkívül meghitt utcáival, és nem utolsósorban fürdőváros jellegével nagymértékű turisztikai szereppel bír.

A Gyulai vár

A gyulai vár Közép-Európa legépebben megmaradt síkvidéki téglavára, amely a 14-15. században épült. A falai közt van múzeum és a várszínház is.

A Várfürdő

A Várfürdő az Alföld egyik legkorszerűbb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője, amely 19 medencéjével 2014-ben a Magyar Fürdőszövetség által minősített legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos strand- és gyógyfürdő minősítést nyerte el. Az Almásy-kastély 8,5 hektár kiterjedésű ősparkjában van.

Területén gyógy- és élménymedencék, gyermek víziparadicsom, pezsgő- és hullámmedencék, ezenfelül óriás- és kamikázecsúszdák láthatóak. Itt fedezhető fel még a 25 méteres tanuszoda, sőt még az 50 méteres versenyuszoda, amelyek télen is használhatók. Újdonság a 2013 decemberétől funkcionáló Aquapalota. A wellnessközpont szombati napokon a gyógyfürdő zárása után is várja az érdeklődőket, és ahol 10 vízi élményelemen kívül szaunafülkék és gőzkabin is szolgálja az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen feltételeket.

A Várfürdő vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz. A magas ásványi anyag tartalma okán barnás árnyalata van. A gyógyvíz 1958. szeptember 17-én jutott első alkalommal felszínre; hat mélyfúrású kútból nyerik, melyek közül a legmélyebb 2500 méter. A fürdő 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, helyi idegbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kifogástalan hatással.

A várkert

Gyula település program naptárában évente gazdag programkínálat megjelenik, amelyek tekintélyes hányada a vár környékén, a Várkertben kerül megrendezésre. Ezekből előkelő jelentőségűek az alábbiak:

 • Internacionális Pálinka és Kisüsti Parádé
 • Medivid Agility és ParAgility Kupa (kutyás ügyességi verseny)
 • Kolbász és sódar mustra
 • Várfürdő Futás
 • Virágok Vasárnapja
 • Gyulavári Napok
 • Körös-völgyi Sokadalom
 • Gyulai Várszínház Összművészeti Esemény
 • Shakespeare Esemény
 • Gyulai Vár Jazz Esemény
 • Gyulai Vár Blues Parádé
 • Gyulai Végvári Napok
 • Pocakos triatlon
 • Minden Magyarok Internacionális Néptánc Fesztiválja
 • Országos Szenior Úszóbajnokság
 • Haloween Futás
 • Gyulai Méz- és Mézeskalács Rendezvény

A várkert viszont nem kizárólag a események ideje alatt közkedvelt színtere Gyulának. Télen és nyári hónapokban is kellemes sétákat lehet tenni a történelmi környezetben. Nyári hónapokban jó időben csónakázni és vízibiciklizni is lehet a csónakázó tavon, télen ugyanakkor korcsolyázni is van sansz (amennyiben azt az időjárás és a jég vastagsága engedi).

Másfajta látványosságok

A sportkedvelők sem unatkozhatnak Gyulán, mivelhogy a Várfürdőben, a Sporttelepen és a települési Tornacsarnokban számtalan sportprogram és verseny várja őket. Az egyik ilyen magasfokú összejövetel az évről évre visszatérő Országos Salakmotor Verseny. Akik ugyanakkor inkább a négy kerékhez ragaszkodnak, aktív időtöltésnek választhatják a gokartozást a Gyula és Békéscsaba közt fedezhető fel gokartpályán.

A település látványosságai közül ajánlott felkeresni a megyében egyedülállóan pazar ikonosztázáról ismert ortodox templomot, a Kossuth-díjas festőművészünk, Kohán György hagyatékából összeállított kiállítást, a Települési Képtárat, a település templomait illetve egyéb műemlékeit. A Szűz Mária kegy- és emléktárgyak gyűjteménye csaknem 3000 Szűz Máriára vonatkozó kegy- és emléktárgyat magába foglal a Föld minden tájáról. A prezentáció másik része a Magyarországon 1950-ig működött szerzetesrendek ruházatát szemlélteti. Javasolt elsétálni a Ferences romkerthez, ahol az egykori templom és kolostor romjait tekinthetünk meg (a rom szabad téren látható, nem múzeum jellegű, így tanácsos nappal és jó időben látogatni). A Németváros főterén Német Emlékszobát rendeztek be, melyben a német nemzetiség múltját, hagyományait mutatják be.

Az Erkel tér sarkán álló egyemeletes polgárházban van az állam második legrégebbi cukrászdája, az 1840 óta funkcionáló neves Százéves cukrászda. A copf stílusú épületet a 18. század végén emelték. Kívánatos megnézni speciális cukrászmúzeumot és a Simonyi Imre emlékszobát. A szomszédos Ladics-házban mindazonáltal egy 19. és 20. századi vidéki polgári elitjének életét bemutató kiállítást tekinthetünk meg.

Gyulán született Erkel Ferenc, az egyik hatalmas magyar zeneszerző, a nemzeti opera megteremtője, a magyar himnusz zeneszerzője, akinek a szülőháza ma múzeum. Szobra a Százéves cukrászda előtt, az Erkel téren látható.

Javasolt megnézni az I. sz. Általános Iskola épületét, amely még ma sem vesztette el egykori szépségét.

Gyula környéke bővelkedik látnivalókban és programlehetőségekben. A csaknem 8 km-re fedezhető fel Tanyamúzeumba érkezők kellemes környezetben lovagolhatnak, kocsikázhatnak, és pusztaprogramon vehetnek részt. A Körösök völgye, Szanazug és Városerdő közkedvelt horgász- és vadászparadicsom. Az országban ez a leggazdagabb vadászterület apróvadban. A folyók hibátlanul alkalmasak mindenféle vízi sport gyakorlására.