Gibraltár

Gibraltár

Gibraltár brit tengerentúli körzet, városállam, mely közel helyezkedik el az Ibériai-félsziget legdélibb pontjához, s partjánál van a Gibraltári-szoros. Északon Spanyolországgal határos. A tartomány régóta jelentős terepe az angol Fegyveres Erőknek és az angol Királyi Haditengerészetnek.

A övezet neve ennek arab megnevezéséből, a Dzsabal Tárikból (ÌÈá ØÇÑÞ – Ţāriq hegye) származik. Ez a földrajzi alakzatra és a berber omajjád tábornokra, Tárik ibn Zijádra utal, aki 711-ben itt partra szállva megkezdte Hispania meghódítását.

Gibraltár
Gibraltár

Gibraltár szuverenitása a brit-spanyol diplomáciai kapcsolatok egyik legszámottevőbb kérdése. Jelentőségét nagyrészt fekvésének köszönheti, a Földközi-tenger „kijáratának” ellenőrzése hébe-hóba stratégiai fontosságot kaphat.

1973-tól a Brexitig az Egyesült Királyság révén az Európai Unió része volt, de a királyság kiválása után a schengeni övezet része maradt.

Gibraltár voltaképpen egy 425 m magas, 1250 m széles mészkőszirt, a Gibraltár-szikla, valószínűleg Héraklész oszlopainak egyike. Az ókori elképzelést valószínűleg az európai Gibraltár és az Észak-Afrikai Ceuta égnek meredő sziklafalai inspirálták. Észak és kelet felé meredek sziklák határolják. A szárazfölddel keskeny földnyelv köti össze, amely helyenként még az 1 km szélességet sem éri el. A nyugati oldal laposabb, itt helyezkedik el az angolok hadi és kereskedelmi kikötője. A kis méretekre sajátos, hogy a közúti forgalomnak szintbeli kereszteződése (!) van a repülőtérrel – gépjárművekkel a repülőgépek részére elsőbbséget kell adni.

Gibraltár egész egészében az európai kontinens területén van, Spanyolországtól körülvéve, az afrikai földrésztől a Gibraltári-szoros választja el. A szoros túlpartján, Gibraltárral szemben ugyancsak egy idegen ellenőrzés alatt álló zóna van, Marokkóba ékelődve, a Spanyolország autonóm tartományát képező és 14 km távolságra fekvő Ceuta.

Gibraltár
Gibraltár

Ha Gibraltáron jár az ember, akkor mindenképp ajánlott megtekinteni a 400 méter magas robusztus sziklát, ami káprázatos panorámát nyújt. A szikla gerincén épült kilátóhoz változatos megoldású módon is fel lehet jutni: a kitartóak sétálnak vagy bicikliznek, de vannak kisbuszok is, ezenfelül a leggyorsabb megoldás a felvonó (Cable Car), ami 5-6 perc alatt ér fel a hegygerincre.

A felvonón felérve megesik, hogy egyből majmokkal szemben találjuk magunkat, hiszen Gibraltár szikláin durván számítva 300 majom él. Ám óvatosnak kell lennünk velük szemben, van, hogy támadnak a közeledő turisták felé. Ami jelentős, hogy ha tehetjük ne vigyünk magunkkal hátizsákot, mert a majmok a hátizsákról egyből ételre asszociálnak, és ugranak rá. A túra előtt ajánlatos tájékozódni a témában. Etetni is tilos őket, tudniillik annak borsos bírság a következménye.