Gárdony, a Velencei-tónál

Gárdony, a Velencei-tónál

Gárdony Fejér megyében, a Velencei-tó déli szélén fekvő üdülőváros, a Gárdonyi járás székhelye. Fontosabb városrészei Gárdony, Agárd, Dinnyés és Csiribpuszta.

A fővárostól 50, a megyeszékhelytől, Székesfehérvártól 17 kilométerre látható. A 7-es főút áthalad a helység egész hosszán, a környező települések egy részével mindazonáltal mellékutak kötik össze: Pákozddal és Seregélyessel a 6213-as, Zichyújfaluval a 6212-es utak. Áthalad a településen az elővárosi jellegű Budapest-Székesfehérvár-vasútvonal is, melynek több megállási pontja is van itt, a legszámottevőbb közülük Gárdony vasútállomás, ahol a gyorsvonatok döntő része is megáll, így jó vasúti összeköttetésben áll Székesfehérvárral és Budapesttel, azonfelül más, a vasútvonal mellett fekvő településekkel is. Gárdonyt is érinti a Velence-Gárdony-Agárd-Dinnyés útvonalon közlekedő autóbusz-körjárat.

Gárdony, a Velencei-tónál
Gárdony, a Velencei-tónál

A helység gazdaságát a turizmus határozza meg, vonzerejét legfőképp a Velencei-tó strandjainak köszönheti. A település utóbbi korban tapasztalható komoly fejlődésének egyik fő oka lehet a nagy beköltözési vágy. Elsődlegesen Budapestről és Székesfehérvárról érkező családok választják a csendes, ám jó közlekedési viszonyokkal büszkélkedhető települést.

Gárdony városrészei közé sorolható Agárd és Dinnyés, ezenkívül a Matonyai-tanya, mely 1 lakóhelyből áll és Gárdony centrumától 2,5 kilométerre fekszik. agyarország egy dinamikusan fejlődő területén fekszik. A jó ütemű gazdasági növekedést Budapest és Székesfehérvár közelségének, azonkívül a Velencei-tó idegenforgalmának köszönheti. A térségben a kereskedelmi szálláshelyeken és a magánszállásadás keretében eltöltött vendégéjszakák száma ezer lakosra vetítve 7044, ami az országos átlag 320%-ka.

A térségben 648 regisztrált munkanélküli van, ami mindössze 3,12%-os arányt jelent a 18-59 éves népesség számához képest az országos 5,6%-kal szemben.

Gárdony, a Velencei-tónál
Gárdony, a Velencei-tónál

Sokan vándorolnak a környékre, mindent összevetve a 39. legkedveltebb célpont volt 2018-ban Magyarországon, melyet legfőképp csendes, tóparti, agglomerációs fekvésének köszönhet. Az idetelepülők túlnyomórészt az idősebb korosztályhoz tartoznak, ennek következtében a fiatal lakosság aránya némileg alacsony.

Látnivalók

  • Rönkvár: Az egri vár mintájára készült rönkvár a Velencei-tavi Galéria és a Gárdonyi Géza Múzeum szomszédságában Agárdon.
  • Gárdonyi Géza Emlékház: Az író agárdpusztai szülőházában felszerelt emlékmúzeum.
  • Agárdi Gyógy- és Termálfürdő: 1000 m mélyről feltörő 58 fokos vízét 32-36 fokra hűtik, mindent összevetve kerül a medencékbe. A gyógyvíz mozgásszervi, reumás betegségek, kopások és nőgyógyászati problémák kezelésére javallott.
  • Agárdi tematikus sétány: A 7-es úttól induló sétány, mely a Gárdonyi Géza utcát követve przentálja a látogatóknak a település nevezetességeit. Érinti példának okáért a Chernel István Általános iskolát és Gimnáziumot, az agárdi temetőben érzékelhető Nádasdy obeliszket és az agárdi pálinkafőződét. A sétány vége Agárdpusztán felfedezhető a Gárdonyi Géza emlékház és az egri vár kicsinyített mását ábrázoló rönkvár mellett.