Szabadon látogatható a fokozottan védett Jankovich-barlang

Szabadon látogatható a fokozottan védett Jankovich-barlang (Bajót)

Az idei nyár nagyon forró tud lenni. Éppen ezért keressük elsősorban a vízpartok, a strandok menedékét a hőség elől, és hanyagoljuk az erdei sétákat, hegymászásokat. Pedig a hegyekben is találhatunk megfelelően hűvös és kellemes klímájú részeket és nem csak a patakok mentén. A kisebb-nagyobb barlangok felfedezése élményteli, ráadásul belül a hőmérő is alacsonyabb értéket mutat.

A legismertebb hazai barlangokkal ellentétben, ez alkalommal egy egészen kis méretű, de jól megközelíthető és tetszetős barlangot mutatok be, amely ráadásul közel van Budapesthez, kis túrával megközelíthető és bármikor szabadon látogatható. A bajóti Jankovich-barlang az aktuális téma.

A Jankovich-barlang a Gerecsében található Bajót község határában, ráadásul olyan jól megközelíthető, hogy mindössze egy-két kilométeres sétával, no és jó pár lépcső megmászásával könnyedén elérhető. Ennek tükrében kisgyermekekkel is ajánlható látványosság. Az 1982 óta fokozottan védett barlang az Öreg-kő hegy alatti földúton közelíthető meg, de autóval akár a szőlősoron keresztül is közelebb juthatunk. A barlang a hegy meredek, sziklás oldalából nyílik, de „kényelmes” lépcsők vezetnek fel egészen a bejáratokig.

A 346 m magasságban nyíló természeti érték hidrotermális hatásra alakult ki. Számos régészeti feltárás történt a barlangban, melynek következtében kibővült a csarnoka. A felül elhelyezkedő szádává tátongó mintegy 35 m hosszúságú és 20 méter magasságú bejárattal rendelkezik. Tetején egy szabadba nyíló kürtő is található.

A Jankovich-barlang három kényelmes bejárattal is rendelkezik, melyekből kettő kisgyermekekkel is kényelmesen felfedezhető. A föld alatti üregekben és termekben a kellemes klíma mellett akár denevéreket is felfedezhetünk. A barlang meglátogatása után érdemes felkapaszkodni a szikla tetejére, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dunára és akár Esztergomig is el lehet látni. A barlang alatt az erőben található egy pihenőhely is, illetve az Öreg-kő hegy árnyas erdei hűs sétára invitálják a látogatókat.

Mint látható a bajóti Jankovich-barlang felfedezése nem kíván nagy előkészületeket és a nyári nagy melegben is bevállalható. Egy szép barlang, egy szép hegy és erdő, illetve festői kilátás várja az egész családot.