Felújították a Pannonhalmi Apátság plébániaépületét a magyar falu program keretében

Felújították a Pannonhalmi Apátság plébániaépületét a magyar falu program keretében

A magyar falu program célja, hogy a falvakban a városokhoz hasonló életminőségben élhessenek az emberek, így a kormány minden olyan szervezetet támogat, melyek összefogása révén ez a cél elérhető.

Gyopáros Alpár közölte: a magyar falu program kezdete, 2019 óta 100 milliárd forintot ítéltek oda a településeknek, ebből 12 milliárd forintot az egyházaknak.

Ahogy nyilatkozta, a fejlesztések nyomán tetten érhető a kistelepülések lélekszámának növekedése országszerte.

Az egyházi fejlesztéseket célzó politikai támadások ellenére a kormány elkötelezett a program megvalósítása mellett, mivelhogy a történelmi egyházak évezredek óta szerves részei a falvak közösségeinek – nyomatékosította.

A kormány a program megvalósulása érdekében patronálja például a civil szervezeteket, az egyházakat, az önkormányzatokat és a családokat – húzta alá.

Gyopáros Alpár beszélt arról is, hogy az egyházakat az utóbbi évtizedekben sújtja a paphiány, mivelhogy miközben csaknem száz, százötven évvel ezelőtt minden falunak saját papja volt, mára öt-hat falu tartozik egy plébánoshoz.

Kara Ákos fideszes országgyűlési képviselő azt mondta el, hogy a térségben a magyar falu programnak és a vele párhuzamosan futó Korszerű Települések Programnak hála jó néhány fejlesztés megvalósul, és ezzel párhuzamosan szakaszosan nő a települések, köztük Pannonhalma lakossága.

A pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániaépületben kiépítették a központi fűtésrendszert, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a vizesblokkot csaknem 8 millió forintból.

mti, fotó: Krizsán Csaba