Évadnyitó és vitorlabontás a Balatonon

Évadnyitó és vitorlabontás a Balatonon

Az évtizedes tradícióknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) sajtóközleménye alapján idén is jó év sejthető turisztikai szempontból, mivel 2015 óta a Balatonhoz ellátogató turisták száma állandóan növekedett. A Balaton mellett nagyszámú fejlesztés kezdődött, ezek közé sorolható az MVSz programja, amelyiknek legszámottevőbb célja, hogy uniós pályázati források segédkezésével meghatározó vitorlásturisztikai célponttá tegye a Balatont.

Bóka István polgármester, az ünnepélyes évadnyitó házigazdája például azt mondta el, hogy ebben az évben Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét, a Kékszalagot 50. alkalommal rendezik meg, a viadal Balatonfüredről indul és oda érkezik vissza.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium ügyvezető parlamenti államtitkára, a település országgyűlési megbízottja nyomatékosította, hogy a Balaton Magyarország legnagyobb természeti kincse, és a kormány is dolgozik azon, hogy most és a következő években is ezt a természeti kincset még többen keressék fel.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében kiemelte: sportdiplomáciai siker, hogy öt internacionális vitorlásversenyre is sor kerül a Balatonon.

MTI, Fotó: Bodnár Boglárka