Eurosonic – Dánia lesz a parádé fókuszában

Eurosonic – Dánia lesz a parádé fókuszában

Dánia áll a jövő évi groningeni Eurosonic Noorderslag esemény fókuszában. A rangos hollandiai eseményt 2018. január 17-től 20-ig már 32. alkalommal rendezik meg.

A Eurosonic évente más országokat állít a találkozó fókuszába. Idén Portugália kapott előtérbe állított figyelmet, jövőre Dánia több előadója léphet színpadra az eseményen, köztük lesz mások mellett August Rosenbaum, a BAEST, az Off Bloom, Soleima, a Velvet Volume, School of X vagy a We Like We.

Az 5,7 millió lakosú Dánia több, később nemzetközileg sikeres produkciót mutatott fel a Eurosonicon, közöttük volt Agnes Obel, Lukas Graham és MO.

A Eurosonic az európai zene kulcsfontossági eseménye, amely legfőképp feltörekvő zenészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A showcase eseményen a zeneipar képviseletében több mint négyezren vesznek részt minden évben. Az észak-hollandiai rendezvényre 26 európai rádióállomás jelöl előadókat; a Eurosonic az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) együttműködésben végzi a szortírozást. Magyarország képviseletében jövő januárban biztosan ott lesz Groningenben a Mörk zenekar, amit idén májusban a Nagy-Szín-Pad! című tehetségmutató verseny döntősei közül választották ki a díjak felajánlói. Az EBU által jelölt együtteseken kívül még csaknem háromszázötven zenekar kap meghívást a szervezőktől, a fellépők több mint húsz helyszínen mutatkozhatnak be.

Az Eurosonic rendezvény keretében nyújtják át évről évre az európai tehetségek részére hozott létre EBBA-díjakat, sőt még a legjobb fesztiváloknak járó elismeréseket is. Groningenben internacionális zeneipari konferenciát is tartanak.

mti