Elindította A főváros és Agadir közti járatát a Wizz Air

Elindította A főváros és Agadir közti járatát a Wizz Air

Elindította kedden a marokkói Agadirba közlekedő első járatát Budapestről a magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság.

A Wizz Air hetente kétszer, kedden és szombaton közlekedik ezt követően a dél – marokkói település közt Airbus A320 – as típuscsaládba tartozó gépeivel. Az első járat teltházzal indult Budapestről.

Mohamed Said marokkói közlekedési miniszter a járatindítás alkalmából Budapesten tartott sajtótájékoztatón azt nyomatékosította, hogy hosszas előkészítő munka előzte meg a járat nyitását, a marokkói és magyar utazásszervezők és a marokkói turisztikai hivatal is segítséget nyújtott ebben.

A miniszter közölte, hogy a Royal Air Maroc a közeljövőben járatot nyithat Casablanca és A főváros közt, mindemellett kezdeményezte a két állam légiügyi hatóságainak kapcsolatfelvételét is.

Vásárhelyi Gábor, a Wizz Air vállalati kommunikációs menedzsere azt mondta el, hogy Agadir az idén a 13. új úti cél, amit megnyitottak. Újabb két járat indulása is kiszámítható: Berlinbe és Frankfurtba decembertől lehet a légitársaság gépeivel utazni.

Jost Lammers, a főváros Airport vezérigazgatója a sajtótájékoztatón felidézte azt, hogy 1998 – ban indult az első járat Magyarország és Marokkó közt, akkor még charter járatokkal kötötték össze légi úton a két országot. Mára pedig több menetrend szerinti járat is közlekedik A főváros és Agadir, amellett Marrákesh közt, ezzel a korábbi 7 – 9 órás eljutási idő a felére mérséklődött.

Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) déli nyitásért felelős helyettes államtitkára azt mondta el, hogy a két állam közt a sport, egészségügy, képzés és a kultúra területén is szoros az kooperáció, a járatnyitás ugyanakkor hasznos segítség Magyarországnak abban, hogy 10 – ről 16 százalékra növelje a turizmus GDP – hez való hozzájárulásának mértékét.

Hozzáfűzte, hogy a Wizz Air és a KKM törekvései és érdekei nagyszámú ponton találkoznak, amit a magyar diplomáciai és külképviseleti hálózat minden lehetséges eszközzel támogat.

mti