Elgondolások a gondtalan nyári vezetéshez

Elgondolások a gondtalan nyári vezetéshez

Európát elérte a nyári hőhullám, és sokan kirándulnak a strandra vagy a vízpartokra. Ezekhez eljutni sokszor mindössze pár percet vesz igénybe, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása folytán. Nagyszámú jellemző nyári szokást el kell kerülni, mert azok kockázatosak és bírságokat is idézhetnek elő. Az alábbiakban íme hét tipp a gondtalan nyári vezetéshez.

Sem strandpapucs, sem fürdőruha:

A jellemző strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs példának okáért csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja az autó vezetőjét praktikus reagálásban. A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs konkrétan tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, mivel az korlátozhatja a lábak szabad mozgását. A járművezetőknek állandóan olyan ergonomikus lábbelit kell viselniük, ahol megfelelően tudnak vezetni. A meztelen felsőtesttel való vezetés alatt (az Európai autó Bizottság Alapítványa alapján a járművezetők 25 %-a mindent összevetve vezet) a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. A jármű belsejében található hőmérséklet csökkentése érdekében a Seat Műszaki Centruma azt ajánlja, hogy a légkondicionáló bekapcsolása előtt nyissa ki az ajtókat és az ablakokat egy percre, hogy kiszellőztesse a belső teret.

Az utasok száma feleljen meg az ülések számának

Még ha az utazás távolsága mindössze egy-két kilométerre tehető, az ülések számánál több embert szállítani veszélyes, mert valamelyik utasnak nem jut biztonsági öv, vagy a gyermekek tekintetében gyermekbiztonsági rendszer.

A járművezetőknek szükségük van praktikus folyadékra is:

Bár kimondottan nem tiltott, vezetés közben az étkezés és az ital fogyasztás, az néha a figyelem elterelődését okozhatja. Természetesen az lényeges, hogy az ember helyes mennyiségű folyadékot igyon, mikor is a hőmérséklet hirtelen megemelkedik. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztott járművezető. Így az a legjobb az, ha az ember indulás előtt, és az utazás alatt is rendszer időközönként iszik vizet. Ezen túl az olyan vezetőt segítő kellékek, akárcsak a fáradtság érzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és ajánlják, hogy mikor létfontosságú szünetet tartani.

A nem korrekt testtartás

Közönséges látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépjármű ablakán, mindazonáltal ezt el kell kerülni. Első alkalommal azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépjármű vezérlésére, mivel nincs mindkét keze a kormánykeréken. Másodszor azért, mert ütközés során súlyos sérülés következhet be. Egy másik módfelett kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok tekintetében az, hogy a lábukat felteszik a műszerfalra. Ilyenkor baleset során az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megtartani az utast, hanem akár testi sérülést is okozhat.

Strandtörölköző, napszemüveg, fényvédő… és vezetői engedély

Bármennyire is lazán szeret Ön utazni, ügyeljen arra, hogy állandóan Önnél legyenek a személyazonosító iratai. A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül vezet, az büntetést von maga után.

Fordítson elég időt arra, hogy megtalálja a legjobb parkolóhelyet:

A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesítenie magát. Ne feledje, hogy a kürtöt csak a baleset megakadályozására használhatja, nem mindazonáltal a bosszúsága jelzésére. Miután talált egy parkolóhelyet, az olyan vezetői segédprogramok, mint a Park Assist, a kormánykerék önvezérelt forgatásával segítenek Önnek nehézség nélkül beállni a parkolóhelyre. Állandóan győződjön meg arról, hogy arra kijelölt szféraban parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést nyújthat.

Nyári slágerek

A Seat az első autóigyár a világon, amely a Shazam alkalmazást integráli az autóiba annak érdekében, hogy az bármelyik nyári slágert beazonosítsa. De ha túl magasra állítja a hangerőt, akkor azt kockáztatja, hogy nem hall más hangokat, mint amilyen példának okáért egy mentőautó szirénája, vagy egy másik jármű kürtje, ami veszélyes, és akár pénzbüntetéssel sújtható.