El-Gurdaka, avagy Hurghada

El-Gurdaka, avagy Hurghada

El-Gurdaka (angolosan Hurghada) egyiptomi üdülőváros a Vörös-tenger szélén. Kairótól, a fővárostól hozzávetőlegesen 450 km-re délkeletre fekszik. Korallzátonyairól is ismert. El-Gurdakából keresztül lehet hajózni a környező kis szigetekre is; ezekből a legismertebb a Giftun-sziget.

Hurghadaként szokták emlegetni El-Gounát és a Makadi-öblöt is, valószínűleg azért, mert mindkettőhöz a hurghadai járattal lehet eljutni.

Közigazgatásilag el-Gurdakához tartozik, de a központtól durván számítva 30 km-re északi irányba fedezhető fel. A városrész névadói a Vörös-tenger lagúnái. Kerthelyiségek, internacionális vendéglők, bárok, kávézók, bazárok, mitöbb egy nagy méretű, 18 lyukú golfpálya van itt. A mesterségesen mélyített lagúnák körül keleti stílusban épült szállodák sorakoznak.

Makadi el-Gurdakától 25 km-re fekszik, közvetlen közelében korallszirtek találhatóak. Makadiból menetrend szerinti autóbuszjárat közlekedik el-Gurdakába.

Safagai övezet: Tengerparti üdülőövezet, melynek centruma, Safaga, el-Gurdakától 60 km-re délre, a Vörös-tenger szélén terül el

Látnivalók

  • Kéttornyú mecset
  • Kopt templom
  • A Kairói Egyetem Tengerbiológiai Intézetének múzeuma és akváriuma
  • Búvárkodás a tengerben