Dzsaipur, mint kulturális központ

Dzsaipur, mint kulturális központ

Dzsaipur település India északnyugati részén, Rádzsasztán szövetségi állam fővárosa. Delhitől csaknem 300 km-re délnyugatra, ezenkívül Agrától 200 km-re nyugatra fekszik. Vállalkozásbeli, kereskedelmi, közigazgatási, kulturális centrum. A dzsaipuri agglomeráció népessége 3 073 000 fő volt 2011-ben, ezzel India 10. legnagyobb metropolisza.

A települést 1727-ben II. Dzsai Szingh maharadzsa alapította, aki a közeli Amberból ide telepítette keresztül a székhelyét. Egy későbbi uralkodó 1876-ban rózsaszínűre festette az óvárost, mert asztrológusai azt mondták, ez a szín szerencsét hoz neki. Az épületeket akkortól fogva is rózsaszínűre festik. Dzsaipurt sokan India egyik legjobb kinézettel rendelkező településének tartják.

Hawa Mahal (Havá Mahal – Szelek palotája). A városfalon belül találjuk a település legnevezetesebb épületét, amit 1799-ben építtetett Sawai Pratap Szingh a háremhölgyeinek.

City Palace (Települési palotakomplexum). A 18. század eleje óta Dzsaipur uralkodóinak a lakóhelye volt. A terjedelmes létesítmény a rádzspút és a mogul építészet egyvelege. A komplexum legészakibb része a Chandra Mahal (Csandra M. ahal – Hold királyi kastély). A hét emeletes palotát 1727-34 közt emelték és máig ez a maharadzsák és egykori uralkodók lakóhelye. Ma az első két emelet múzeumnak házigazdája.

Dzsantar Mantar obszervatórium. A kulturális világörökség része.

Jal Mahal (Dzsál Máhál) királyi kastély. Sawai Pratap Szingh építtette 1799-ben. Dzsaipurtól 6,5 km-re, az Amber felé vezető út mellett van. A Man Sagar tó centrumában álló építményt királyi kacsavadászatok céljára emelték. Száraz időszakban a tó kiszárad és helyén óriási füves mező terül el.

Ámbér-erőd. A kulturális világörökség része. A 16. század végén kezdték meg az erődpalota építését. Itt volt a Kacshváhák citadellája 1727-ig, mikor is fővárosukat Dzsaipurba helyezték keresztül. A településtől 11 km-re északi irányba látható.

Jaigarh Fort (Dzsajgarh-erőd). 1726-ban épült a vár, ahol a falakon belül víztározókat, ágyúöntödét, templomokat találunk.

Nahargarh Fort (erőd). 1734-ben épült. A sziklás, kopár hegytetőn álló várat később kibővítették. A településtől 6 km-re ÉNy-ra.

Gaitor. A Kacshváhá uralkodók márvány síremlékei. 8 km-re északi irányba.

Rani Sisodia (Sziszódijá Rání ká Bág) kert és királyi kastély. Teraszos kerttel és szökőkutakkal díszített park, a legfelső teraszon álló palotával. 1728-ban épült. 8 km-re a településtől Agra felé.

Galtá. Egy festői szurdok rejti Galtá Kundot, a két templommal és nagyszámú kis szentéllyel ellátott 18. századi vallási központot. Dzsaipurtól 10 km-re K-re.

Szángánér. Dzsaipurtól 15 km-re délre fekvő kisváros. Fallal körülvett óvárosában bújik meg a elképesztő, dúsan faragott 11. századi Szanghídzsi dzsaina templom.