Dubrovnik, az Adria gyöngye

Dubrovnik, az Adria gyöngye

Dubrovnik a hazai utazó közönség egyik kedvelt célállomása. Horvátország déli részén, az Adria partján elhelyezkedő település elsősorban meghitt óvárosi házaival vonzza a turista forgalmat. Ugyanakkor a tenger szerelmesei is élvezhetik, hiszen megtalálható itt a kiváló tengerpart és a tengeri hajózás, vitorlázás mindenféle lehetősége.

Dubrovnik Horvátország egyik legszebb nyaraló és üdülő városa. Története során nevezték már az Adria gyöngyének és a Délszláv Athénnek is. A 15 és 16 században Európa legnagyobb városai közé tartozott. Központja a horvát művészetnek és az irodalomnak, lakhelye több híres festőnek, tudósnak, költőnek és írónak is. Dubrovnik óvárosa 1979 óta a Kulturális Világörökség része.

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen Dubrovnik aránylag közel található. Azoknak, akiknek fontos a nyaralás vagy üdülés, illetve a látnivaló és nevezetesség felkeresése együttesen, érdemes úti cél gyanánt megjelölni ezt a várost is. Dubrovnik megközelíthető szinte mindenféle úton. Az utazás történhet repülővel, autóval, busszal, kinek mi a kedvezőbb. Szállás, hotel, kiadó apartman rengeteg található, de érdemes előre foglalni, hiszen nagy a turista érdeklődés.

Dubrovnik, az Adria gyöngye
Dubrovnik, az Adria gyöngye

Az egyik nevezetesség Dubrovnikban a város védőszentje Szent Balázs (Sveti Vlaho). Érdekes úti cél lehet felkeresni a városban található összes szobrát, amiből többfelé is találhatunk egyet-egyet. Másik nevezetes látnivaló a városfal. Sokan az utazás fő céljaként ennek a látogatását jelölik meg. A városfal körbeöleli a Dubrovnik óvárosi részét, amelyet nyaranta ellepnek a nyaraló turista tömegek. A fal magassága 25 m, míg szélesség 3-6 m között változik. Ha valakinek az üdülő ideje engedi, érdemes körbesétálni, örök életre szóló látnivaló rögzül.

További nevezetesség a városban fellelhető templomok és kolostorok, a paloták, illetve a különféle nyaralók. Mindezek mellett Dubrovnik híres a fesztiválokról is, amelyek még több érdeklődőt, ezáltal szállás, hotel kínálatból is még többet igényel. A város környéke is igazi látványosság. Az Adria ellenállhatatlanul csábítja a turisták tömegeit, felejthetetlen nyaralás és nevezetesség, látnivaló ígéreteivel. A tenger kristálytiszta, a tengerpart ragyogó, akár hotel, akár kemping a szállás, biztosan élvezni fogjuk az utazás és az itt tartózkodás minden pillanatát.

Legyen az utazás célja nyaralás, üdülés, de látnivaló vagy nevezetesség felkeresése, Dubrovnik kiváló úti cél lehet, ahol minden turista megtalálja a megfelelő szállás vagy hotel, esetleg apartman, illetve kemping kínálatot.