Dél-Olaszország napos és hangulatos fővárosa Nápoly

Dél-Olaszország napos és hangulatos fővárosa Nápoly

Nápoly Dél-Olaszország legnagyobb városa, Campania régió székhelye. A város lakossága kb. egymillió fő, és ezzel Róma és Milánó után a harmadik legnépesebb olasz város. A környező településekkel együtt ugyanakkor lakossága eléri a mintegy 3,1 millió főt, ezzel Milánó után a legnagyobb olaszországi városi agglomerációt láthatjuk itt.

A város a Nápolyi-öböl északi partján fekszik, és egyes legendák szerint az argonauták alapították Phalerum név alatt, míg más vélemények alapján Parthenopé név alatt a Rodosz szigetéről érkező görög tengerészek alapították. Nápoly délkeleti városrészei a Vezúv lejtőjére kapaszkodnak fel, északkelet és keleti irányban a síkság irányában terjeszkedik. Az évszázadok során Nápoly többször is uralkodót cserélt (rómaiak, bizánciak, normannok, Anjouk, spanyolok, osztrákok, Bourbonok), majd 1860-ban a Garibaldi által egyesített Olaszország része lett.

Nápoly történelmi központja Európa egyik legnagyobb történelmi városközpontja és egyben Olaszország legsűrűbben lakott része, 1995 óta az UNESCO Világörökség része. Az óváros a mai napig megőrizte régi szerkezetét. A küméi telepesek idejéből származó utcahálózat egy része máig fennmaradt. A város arculatának alakulása végigkövethető az Anjou- és Aragóniai-kori építkezéseken, a Bourbon-ház újításain át, a modern városmegújító mozgalmakig.

Nápoly számos érdekességgel és látnivalóval is csábítja a turistákat. Napoli Sotteranea, azaz Földalatti Nápoly a neve a város alatt húzódó barlangrendszernek, melyet egykori vízvezetékek, katakombák, alagutak együttese alkot. A barlangrendszer egy része látogatható.

A Nisida sziget a Posillipoi-foktól északra, a Pozzuoli-öbölben fekszik, és közigazgatásilag még a városhoz tartozik. Római időkben villákat építettek itt, a Bourbonok uralkodása alatt börtönszigetként működött, ma egy jachtkikötőnek illetve NATO bázisnak ad otthont.

Dél-Olaszország napos és hangulatos fővárosa Nápoly
Dél-Olaszország napos és hangulatos fővárosa Nápoly: a Castell Nuovo erődítmény

Az egyéb számos érdekesség mellett meg kell említeni Nápoly hatalmas katedrálisát, a Duomo-t. Eredetileg a 14. században épült, de háromszáz év múlva teljesen elpusztult, de újjáépítették. Ebben a dómban őrzik a város védőszentjének, Szent Januáriusznak a vérereklyéjét. Érdekessége, hogy az ereklyében az egyébként szilárd vér minden év szeptember 19-én cseppfolyós állapotú lesz, amikor kihozzák a katedrálisból.

Nápolyhoz köthető ismert nevezetesség még a Vezúv, illetve Pompeji is. Ha a városban töltünk egy kis időt, érdemes ezeket a nevezetességeket is felkeresni.