Csaknem 30 ezer vendég volt ott Az első bástya című pop-up bemutatón

Csaknem 30 ezer vendég volt ott Az első bástya című pop-up bemutatón

Csaknem 30 ezer vendég volt ott Az első bástya című pop-up bemutatón a budai Várban – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. sajtótájékoztatóján.

Az évtizedeken át elzárt tájon feltárt erődítmény rejtett kincseit bemutató kiállítást két helyszínen tekinthették meg a vendégek: a Táncsics u. 9. szám alatt az ott talált gazdag leletanyag egy részét, amíg a BTM Vármúzeumban például a falak közé elrejtett két éremkincsleletet láthatták a kíváncsiskodók.

A mai Táncsics u. 9. szám alatti telek történetéből leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadítása ismert, mivel az utcafronti József-kaszárnya objektuma a forradalom közben börtönként szolgált. Ez a vidék ugyanakkor a budai Vár egyik legnélkülözhetetlenebb építészeti öröksége, amelyiknek részleges feltárása 2018 őszén történt meg, miután a magyar és az amerikai állam megállapodásának hála 2014-ben megint magyar tulajdonba került.

Az ingatlan kertje – amely évtizedeken keresztül megközelíthetetlen volt a Várba érdeklődők részére – öt hónapon át várta régészeti sétánnyal és a lőportárban kialakított interaktív kiállítással az érdeklődőket.

A Táncsics utcai tárlat az elképzelések alapján 2020 tavaszán újranyílik a kíváncsiskodók előtt – írja a közlemény.

mti