Cork, Írország egyik utazási célpontja

Cork, Írország egyik utazási célpontja

Cork Írország második, az Ír-sziget harmadik leghatalmasabb települése Dublin és Belfast után. Cork megye közigazgatási centruma és Munster tartományának leghatalmasabb települése. A 2006-os népszámlálási adatok alapján lakosainak száma 119 143, a hozzá tartozó településekkel egyesült erővel ugyanakkor 190 384 fő.

Írország délkeleti részén helyezkedik el, a Kelta-tenger szélén, a Lee-folyó hosszan a szárazföldbe nyúló torkolatának a elején.

A Lee folyó torkolatában felfedezhető kis szigeten a 6. században Szent Finbarr kolostort hozott létre. A vallásos center köré pezsgő életű helység növekedett, melyet többszöri fosztogatás után 917-ben megszálltak a vikingek. Tőlük a 12. század elején rövid időre az ír Mac Carthaigh klán foglalta el, ezután a század végén a normannok szerezték meg.

Cork, Írország egyik utazási célpontja
Cork, Írország egyik utazási célpontja

A települést a 13. század végén vastag falakkal megerősítették. A vallásháborúk közepette a település hű maradt a katolikus egyházhoz, így az angol győzelem idejétől kezdve szakaszosan az angolellenes küzdelmek központjává vált. Az angolok saját érdekeik érvényesítése céljából a településbe nagy csoportokban telepítették be a francia hugenottákat.

A 18. századra a gazdag mezőgazdasági körzetben elhelyezkedő, csúcs kikötővel ellátott település az állam egyik leggyorsabban fejlődő településévé vált. A 19. században az ír függetlenséget követelő erők egyik leglényegesebb központjává vált, jó néhány forradalom színtere volt a település. A harcok alatt Cork épületeiben újra és újra kimagasló károk keletkeztek, a 20. század elején a település két polgármesterét is elvesztette a háborúkban.

A függetlenség időszakának kezdetétől Cork állandó versenyben áll Dublinnal. A függetlenség elején az az elgondolás is felmerült, hogy a települést fővárossá kinevezésével kellene kárpótolni az ír hűsége okán elszenvedett károkért. Végül a gazdasági és politikai érdekek úgy diktálták, hogy Dublin maradt a főváros.

1826-ban itt született William Ford, Henry Ford apja.

2005-ben Cork volt Európa kulturális fővárosa.

Cork, Írország egyik utazási célpontja
Cork, Írország egyik utazási célpontja

Látnivalók

 • Vörös-apátság (Red Abbey) – a település legrégebbi háza
 • Erzsébet-erőd – a 16. században épült vár egyetlen épen maradt bástyája, jelen pillanatban rendőrségi ház látható a falai közt
 • Szent Finnbarr-katedrális – az 1870-es években épült háromtornyú neogót templom
 • Corki Egyetem (U. C. C.) – 1849-ben, Viktória királynő látogatásának tiszteletére alapították
 • Települési Múzeum
 • Cork City Gaol – települési börtönmúzeum
 • Gabonapiac (Cornmarket) – a 18. században épült, a kereskedők árujukat az egykor idáig futó dokkokból frissítették fel, a dokkok helyén ma a Grand Parade utca felfedezhető
 • Crawford galéria – az 1720-as években elkészült létesítmény egykor vámház, ezután képzőművészeti iskola volt, 1979-től képzőművészeti kiállítóteremként funkcionál
 • Ann’s Shandojn-templom – 1722-ben épült, a templom tetején szélkakas helyett szélhal (Lazac) mutatja a szelek irányát
 • Glucksmann Gallery – korszerű galéria az egyetem területén. Az 1001 ház melyet látnod kell mielőtt meghalsz című könyvben is megjelenik
 • Hugenotta-negyed