Colombo

Colombo

Colombo Srí Lanka leghatalmasabb települése, egyben 1982-ig fővárosa is volt. Lakosainak száma 752 000 (2011), elővárosokkal közösen kb. 5,6 millió.

A Colombo név eredete a szingaléz Kola-amba-thota, amely lombos mangófákkal övezett kikötőt jelent. Ibn Battúta alapján a helyet már a 14. században Kalanpunak nevezték. A név a portugálokat Kolumbusz Kristófra emlékeztette, ezáltal a nagy felfedező nevéhez hasonló alakban vették keresztül a bennszülöttektől.

Colombo már kétezer évvel ezelőtt is ismert volt a római, arab és kínai kereskedők részére. A 8. században muzulmánok telepedtek le itt, akik a szingaléz királyság területére bonyolították a kereskedelmet a külvilággal. A portugálok a 16. században érkeztek ide. Elűzték a muszlimokat és az itteni fűszerkereskedelem védelmére erődöt építettek., amerre állandó helyőrséget telepítettek. 1656-ban heves ostrom után a hollandok foglalták el az erődítményt és a települést. 1796-ig Colombo volt a Holland Kelet-indiai Társaság által irányított tengeri tartományok fővárosa. 1802-ben a övezet új urai, a britek Colombót tették meg Ceylon nevű gyarmatuk székhelyévé.

A gyarmatosítás korszaka 1948-ban ért véget, mikor is a Ceylon kiérdemelte függetlenségét. A határon túli gyarmatosítás viszont máig is tartó mélyreható nyomokat hagyott a térségben. Ez előbukkan a törvényekben éppúgy, mint az öltözködésben, az ételekben, a vallásban, a nyelvben és a nevekben. A sok évszázados gyarmati uralom legnyilvánvalóbb maradványa a település épületeiben mutatkozik meg, melyeken a portugálok, a hollandok és az angolok is rajta hagyták névjegyüket. Az 1980-as években Colombo elveszítette kizárólagos fővárosi rangját. Srí Lanka új adminisztrációs fővárosa ma Szrí Dzsajavardhanapura Kótté.

Ma a Srí Lanka-i üzemek többségének Colombo a székhelye. Az ipari tevékenység főként a vegyipar, a textilipar, üvegipar, cementgyártás, bőripar és bútoripar. Számottevő az aranyművesség, az ékszerészet. A településtől nem nagy távolságra olajfinomító is üzemel. A városközpontban áll Dél-Ázsia második legmagasabb alkotmánya, a Világkereskedelmi Centrum. A 40 emeletes Twin Tower komplexum jelentős kereskedelmi vállalkozások székháza.

A település a centruma az állam kulturális életének is. Itt van a Colombói Egyetem, több főiskola, a nemzeti múzeum, nagyon sok templom és mecset. A település buddhista és hindu templomai több száz éves múltra tekintenek vissza. Itt van a Srí Lanka-i Rádió székháza, a Sri Lanka Broadcasting Corporation Dél-Ázsia legrégibb rádióállomása.

Látnivalók

Colombo szíve ma is az erőd, ahol a kormány irodáinak legtöbbje és az öt legelegánsabb szálloda fedezhető fel, emellett az éjszakai szórakozóhelyek döntő része is. Itt vannak a legjobb boltok, vendéglők, a bankok, a főposta, a bevándorlási hivatal és az utazási irodák. A leglényegesebb turista látványosságok a gyarmatosítás korában emelt alkotmányok:

  • Az elnöki királyi kastély, amely ezelőtt a parlament létesítménye volt
  • A 19. században épített Grand Oriental Hotel
  • A Lighthouse Clock Tower óratorony, mely az erőd valószínűleg legjellegzetesebb létesítménye és állandóan mutatja az időt
  • A főposta létesítménye
  • A holland időszakban épített Delft Gateway
  • A rendőrkapitányság építménye, egykor holland kórház volt
  • A gyarmati korszakban épültek még a Chartered Bank Building, a Hong Kong és a Shanghai Bank, azonkívül a Gordon Gardensben levő Queen Victoria Station alkotmányai

A korszerű házak közül a Ceylinco Building, mely az állam egyetlen az 1960-as években épített magas építménye, a Világkereskedelmi Center, sőt még a Hilton, Galadari és a Intercontinental Hotel építményei érdemelnek említést.

Ma is láthatók még azok az ágyúk, amelyeket még a portugálok hoztak ide és egykor a települést védték a támadókkal szemben.

Közel a tengerhez és a strandhoz látható a Galle Face Green, ahol nagy tömegek szoktak összegyűlni és óriási koncerteket rendeznek.

A Slave Island egy sziget, melyet a Beira Lake, a település legnagyobb tava vesz körül. Egykor a hollandok itt tartották az Afrikából idehurcolt rabszolgákat. Ez ma a település kereskedelmi negyede, ahol kereskedelmi vállalkozások, luxusszállodák, bevásárlóközpontok és áruházak sorakoznak. Éjszaka itt is élénk élet zajlik.

A Kollupitiya vagy Colpetty az a városrész, ahol legjobban megnyilvánul Colombo világvárosi jellege. Mindenütt felhőkarcolók, korszerű vásár- és vállalkozásbeli komplexumok láthatók. 2008-ban itt fog felépülni Dél-Ázsia legmagasabb felhőkarcolója, a Hyatt Regency.

A Lótusz-torony 2019-es elkészültekor az állam legmagasabb építménye volt.