Ciprus tengerpartjai és hegyei élménnyé teszik a nyaralást

Ciprus sziget tengerpartjai és hegyei élménnyé teszik a nyaralást

Ciprus a Földközi tenger harmadik legnagyobb szigete, Törökországtól délre, a keleti medencében fekszik. Számtalan utazási iroda kínálja az utazás, a szállás vagy a komplett nyaralás lehetőségeit. A sziget igazi mediterrán éghajlata, napsütéses tengerpartjai és kristálytiszta vízfelületei csábítóan hatnak a turistákra. Évente közel hárommillió látogató, a lakosság mintegy háromszorosa érkezik.

Ciprus földrajzi elhelyezkedése is érdekes, hiszen az ázsiai kontinentális talapzaton fekszik, így Ázsia része, de politikáját és kultúráját tekintve Európa szerves része. A szigetet két részre lehet osztani a lakosság tekintetében. Északon a törökök, míg délen a görögök élnek. A főváros, Nicosia középen helyezkedik el, az ún. kettéosztó zöld vonalon.

A turisták első sorban a tenger, a kikapcsolódás, a nyugalom miatt keresik fel Ciprus szigetét, ahol a szállodák, az éttermek és bárok egyaránt képesek elkényeztetni az embert. A tengerpartok általában sziklásak, de néhány homokos föveny is felfedezhető, akiknek ez fontos. A nyaralóknak nem kell tartani az esőtől vagy hűvöstől, hiszen Cipruson a nyár nagyon meleg és száraz. Ráadásul majdnem nyolc hónapig tart, akár még novemberben is fürdőzhetünk a tengerben, hiszen a nap melegen süt, igaz, hogy a víz már kicsit hűsnek mondható.

A tengerpart természetesen a fürdőzés mellett más lehetőségekkel is kecsegteti a turistákat. Ciprus kiválóan alkalmas a vízi sportok, a vízisí vagy a szörfözés gyakorlására. A tengertől kicsit eltávolodva azonban más érdekességeket is rejt a sziget. A téli hónapokban a magas hegycsúcsokon kiváló sípályákkal várják az aktív pihenésre vágyókat. E mellett szinte bármelyik évszakban túrázhatunk, kerékpározhatunk a csodálatos tájakon.

A földközi-tengeri sziget természeti értékei mellett számos kulturális becsesség is található. Ide tartozik az Ájiá Nápá- vagy a Kikkói kolostor, a Koloszi vár, a kikötő Limassol-ban, vagy Pafos, melynek közelében a legenda szerint Aphrodité istennő született, illetve Thészeusz háza, amelyik a legnagyobb feltárt ókori épület.

Ciprus tehát nem csak egyszerű tengerparti nyaralást, de az utazás igazi élményét, a kikapcsolódás számtalan formáját képes nyújtani. A turisták nagy számára és a nagy érdeklődésre való tekintettel azonban, érdemes utazási iroda ajánlatai között keresgélni vagy idejében lefoglalni a szállás lehetőséget.