Chicago A szelek városa

Chicago A szelek városa, felhőkarcolók

Chicago, becenevén A szelek városa, az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnépesebb városa, a Nagy-tavak egyikének, a Michigan-tónak a partján fekszik, Illinois államban.

Chicago lakossága mintegy két és fél millió főre tehető, de elő- és külvárosaival együtt „Chicagoland” népessége közel van a tízmillióhoz. A teljes területe pedig a környező két államba, Indianába és Wisconsinba is átnyúlik, több mint egynegyed Magyarországnyi területet, 25 ezer km2-t fedve le.

Az 1830-as években ide érkező telepesek a Chicago folyó torkolatánál építették fel első otthonaikat. Az azóta eltelt idő alatt Chicago rengeteget terjeszkedett, a legutóbbi felmérés szerint ma összesen 606,1 km² kiterjedésű, melyből 588,3 km² a szárazföld és 17,8 km² a vízfelület (az összterület 2,94%-a).

Chicago uralkodó éghajlata nedves kontinentális. A nyár forró és párás, a júliusi napi átlaghőmérséklet 29,3 °C. A tél hideg, havas, szeles, a januári átlaghőmérséklet -4,7 °C. Télen a hőmérséklet gyakran marad fagypont alatt. A tavaszi és őszi enyhe évszakokban alacsony a páratartalom. A városban mért legmagasabb hőmérséklet 42 °C volt, melyet 1934. június 1-jén és 1936. július 11-én mértek. A legalacsonyabb hőmérséklet -33 °C volt, melyet 1985. január 20-án mértek az O’Hare repülőtéren.

Chicago az Amerikai Egyesült Államok közlekedési hálózatának egyik legfőbb csomópontja, egyben a világ harmadik legnagyobb belföldi kikötője Hongkong és Szingapúr után, minek révén jelentős szerepet tölt be a világpiacon is.

Chicago A szelek városa, hidak
Chicago A szelek városa, felnyitott híddal

A város utcái elsősorban az Amerikában megszokott négyzethálós minta szerint épültek. A számozásuk (és a házszámok is) a „középen” fekvő két utcától, a State Street-től kelet-nyugati (East-West) irányban, illetve Madisontól az észak-déli (North-South) irányban indulnak. A városon keresztülhaladó, illetve az innen kiinduló autópályák (összesen hét) szintén rendelkeznek saját utcanévvel a város határain belül. A város fontos vasúti csomópont is, két nagy vasúttársaság hálózatát kapcsolja össze.

A tömegközlekedést szinte egészét a Chicago Transit Authority (CTA) bonyolítja 1947-es alapítása óta, közel 160 különböző buszjárattal és 8 felszíni vasútvonallal (HÉV). Chicagót három repülőtér szolgálja ki, melyből kettő nemzetközi és egy belföldi.

Chicago nevezetességei között említést érdemel a Millenium Park, a Cloud Gate, a Wrigley Field, a 360 Chicago Observation Deck, a Willis Tower vagy a Holy Name Cathedral, hogy csak néhányat említsünk. A városban ugyanakkor sok látványos és neves híd is látható.