Calgary a napsütés városa

Calgary a napsütés városa

Calgary a kanadai Alberta tartomány legnépesebb települése. A település közigazgatási kiterjedése a harmadik legnépesebb az állam települései közül. A település a télisportok és az ökoturizmus ismert centruma; a környékén nagyszámú nagy hegyi üdülőhely van. Gazdasága főként az olajipar köré koncentrálódik, de tekintélyes ágazatnak számít a mezőgazdaság, az idegenforgalom és a csúcstechnológiai iparágak is. 1988-ban Calgary lett az első kanadai település, amely otthont adhatott a téli olimpiai játékoknak.

Az Economist Intelligence Unit 2013-as rangsora alapján a Föld ötödik legélhetőbb települése, az ausztrál Adelaide-del holtversenyben.

Calgary Kanada délnyugati részén a Sziklás-hegységtől 80 kilométerre keletre, az észak-amerikai préri Belső kanadai síkságán, sík és dombos tájak találkozásánál fekszik. Az 1048 méter tengerszinttől számított magasságban, a Bow és Elbow-folyók találkozásánál, behúzódva a folyók völgyébe, épült helység Kanada legfentebb elhelyezkedő nagyvárosa.

Levegője kristálytiszta, szerfelett alacsony páratartalmú. A „Napsütés településének” is hívják, mert olyan gyakran süt itt a nap, hogy ha arányosan elosztjuk a napos órák számát, akkor az év minden napjára jut belőle hat óra. A tél hideg és meglehetősen lassan mond búcsút. Calgarynak mindössze 106 talajmenti fagyveszélytől mentes napja van minden évben. A tél centrumában viszont a Csendes-óceán felől meleg szél, a chinook tör be a kontinensnek erre a részére, és napokra nyarat varázsol Calgary hidegtől meggémberedett utcáira és parkjaira.

A település egyik hatalmas turista-attrakciói a cowboyok. Ügyességi versenyeiket és sportbemutatójukat, a Calgary Stampede-t minden év júliusában rendezik meg, mikor is a település apraja-nagyja a turisták ezreivel egyesült erővel cowboynak öltözik, hogy egy kicsit visszahozza a Vadnyugat kedves emlékeit.

A Calgaryn átfolyó Bow River, nevének megfelelően, jól megfeszített íj alakjára figyelmeztet, az íj húrja átöleli a városközpontot. A városközpont, hasonlóan más amerikai nagyvároshoz, nagyszámú óriási irodaháznak házigazdája, ahol több cég centruma, bankok, hitelintézetek és magánirodák találhatóak.

Calgary Tower – a település egyik legmagasabb alkotmánya. A kör alakú toronyépület 191 méterre nyúlik az utca szintjétől. 1968-ban épült. Expressz-felvonó röpít fel pár másodperc alatt a torony legfelső szintjére, ahol kilátó, falatozó, koktélbár és forgó étterem van.

Glenbow-múzeum és művészeti galéria – Nyugat-Kanada egyik legérdekesebb múzeumának tartják. Leggazdagabb gyűjteménye Kanada egyes népeinek kulturális örökségét szemlélteti kezdetleges festészeti alkotásokon és rajzokon, kultikus tárgyakon és kézműipari készítményeken át. A múzeum előcsarnokában áll egy hatalmas szoborkompozíció, James Houston Aurora Borealis című műve, amely egészen a harmadik emelet magasságáig nyúlik fel. Az létesítmény három emelete heterogén témaköröket dolgoz fel. Az első emelet termeiben a kiállítási anyag időszakonként változik és a Föld minden tájáról összegyűjtött művészeti alkotásokat szemléltet. A második emeleten Nyugat-Kanada történelmével és egyben Észak-Amerika őslakóinak életével foglalatoskodó anyag kapott helyet, ahol az eszkimó és indián relikviák, faragványok gyűjteménye a leggazdagabb. A harmadik emeleten a Korona és Kanada az egyik témakör, ahol az angol koronaékszerek jól sikerült másai vannak kiállítva. Egy másik anyag érdekesen ismerteti részleteiben is a fegyverek és a hadtudomány fejlődését a középkortól a második világháborúig.

Toronto Dominion Centre – az épületkomplexum negyedik emeletén egy park, a Devonian Gardens fedezhető fel, a park egy hektáros területén, az hatalmas üvegablakok biztonságában 15 700 szubtrópusi növény él. Ösvények, padok, öt kis mesterséges tó és korszerű szobrok teszik változatossá. Koncertek és divatbemutatók színhelye is.

Centennial Planetarium – az épületegyütteshez tartozó Star Chamber, 22 méter magas kupolájú teremben a érdeklődők a legkorszerűbb technikai alkalmatosságok segítségéven virtuális utazást tehetnek a világegyetemben. A Pleiades Theatre-ben színdarabokat adnak elő és hangversenyeket tartanak. Az Observatory óriási látcsövén át megpillantható a hold és a bolygók szabad szemmel nem érzékelhető részletei. Az Aero-Space Múzeumban régi repülőgépeket állítottak ki, a legkorszerűbb űrrakéták modelljei mellett.

Hospitality Centre – egy turistairoda, mely egy vasútállomás jól sikerült utánzata. Az ház mellett van az angol Nemzetközösség legnagyobb gőzmozdonya, a Selkirk típusú, 5934-es számú óriás. Ezek a típusú mozdonyok a diesel-mozdonyok előtt, 1929 és 1952 közt üzemeltek, a Canadian Pacific vasúttársaság fővonalán, amit a Sziklás-hegységen át építettek ki, Calgarytól a nyugati partig.

Jubilee Auditorium – a település kulturális csarnoka, a tartományi kormány ajándéka Dél-Albertának. Az alkotmány hasonmása Edmontonban áll. Mindkettőt 1955-ben építették, mikor is Alberta fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte. Az ház dombtetőn áll, innen rálátni az egész településre. Sétány vezet a főbejárathoz. Az osztott homlokzat falkiképzése a kétemeletes épületet magasabbnak tünteti fel a valóságosnál. Az Auditorium 2760 férőhelyes, akusztikája egyike a legjobbaknak Észak-Amerika hasonló intézményei közül.

Military Museum – a Lord Strathcona huszárok és a Princess Patricia könnyűgyalogsági ezred fegyvereit és különféle emléktárgyait szemlélteti. Az uniformisok és trófeák gazdag gyűjteményének egyik legjobb kinézettel rendelkező darabja az ezredzászló, amit Patricia angol hercegnő tervezett és hímzett, saját kezűleg.

St. George’s-sziget – ahol a Települési Állatkert fedezhető fel. 1915-ben alapították, két öszvér volt az első lakója, akkortól fogva az állomány 1100-ra növekedett és természetesen kiterjedése is nagyobbodott, ma 100 hektárt foglal el. Az állatkert része a Dinosaur Park, ahol az ősidőkben élt állatok életnagyságú szobrai állnak a fák közt. A 46 ősállat közül Dinny, a 120 tonnás Brontoszaurusz a legnagyobb, 11 méter magasból tekint le.

Pengrowth Saddledome – az 1988-as olimpiára épült jégkorongcsarnok.

Convention Centre – óriási épülettömb, ahol szimpóziumokat, értekezleteket, gyűléseket tartanak.

CFCN TV 1 és 2 – két óriási televízió antenna, melyek 1954-ben épültek, és 250 méteres magasságukkal a település legnagyobb építményei.

Zöldövezetek

Calgarynak közel 550 parkja van, melyek nagy része mesterségesen kialakított, több park viszont eredeti zöldterület, a szabad természetnek a település kialakításakor érintetlenül hagyott darabja.

Calgary Exhibition and Stampede Park – itt rendezik minden év júliusában a neves Calgary Stampede-t. 1912-ben egy Guy Weadick nevű amerikai érkezett a településbe, aki heterogén mulattató műsorokat rendezett, és úgy gondolta, hogy a település alkalmas lenne egy olyan rodeó, cowboy-vetélkedés megrendezésére, ami az amerikai Buffalo Bill felkapott vadnyugati cirkuszát is elhomályosítaná. Négy vállalkozó szellemű ember adta hozzá a pénzt és Weadick műsora Calgary Stampede név alatt a évente megszervezett ipari tárlat része lett. Az első világháború alatt a show nem került megrendezésre. 1919-ben Weadick megrendezte a második Stampede-t, ahol első ízben szerepelt ekhós szekerek versenye, óriási siker aratott a rendezvénysorozat, és 1923-tól már évente megrendezésre került. A Föld legnagyobb szabadtéri műsorának titulált esemény majdnem két hétig tart és a településen keresztülhaladó felvonulással kezdődik. A parádé fénypontja a Stampede Park stadionjában megszervezett rodeó. Szintén ebben a parkban fedezhető fel a település Jókedélyű Parkja is.

Heritage Park – a település egyik legjobb kinézettel rendelkező szabadtéri helytörténeti múzeuma. A park egyik részében a vadászok, bányászok és pionírok életét ismertetik meg, abból az időből, mielőtt még a vasút megjelent a vidéken. Fedezhető fel itt rönkfából épült templom, cserekereskedő állomás, kovácsműhely és még egy indián tábor sátrainak is jutott hely. A park másik részének építményei már a fejlődésnek indult múlt század végi Calgaryt tárja a közönség elé. Lovasrendőr-laktanya, egy újság kiadóhivatala, vegyeskereskedés, tűzoltóállomás, postahivatal szegélyezik a skanzen utcáit. A park kisvonaton is beutazható.

Fort Calgary Park – a húsz hektáros park területén helyrajzi múzeum látható. Itt láthatóak a régi erőd maradványai.

Central Park – itt fedezhető fel a Cenotaph, a két világháborúban elesett katonák emlékműve, azonfelül a Muttart Gallery, ahol a település művészeinek munkáit állították ki.

Burns Memorial Gardens – a park sziklakertjeinek falához és az ösvények építéséhez Patrick Burns szenátor lebontott házának termésköveit használták fel.

Reader Rock Gardens – Európa, a Távol-Kelet és a déltengeri szigetek növényzetével van beültetve.

Brewery Gardens – több patak és forrás látható itt, melyekben seregnyi a hal, főleg pisztráng.

Bowness Park – a parkban kenuoktatás folyik.

Riley Park – krikett-mérkőzések színhelye.