Bukarest

Bukarest

Bukarest Románia fővárosa, politikai, ipari, kereskedelmi és kulturális centruma, ugyanakkor leghatalmasabb települése. Valamivel több mint 1,8 millió lakosával és 2,2 millió lakosú települési agglomerációval, az Európai Unió hetedik leghatalmasabb települése. Építészetét a századforduló kori fejlődése, a háborúk, a kommunista periódus és a korszerű kor alakította. A két világháború közti időszakban a település tetszetős neobarokk építészete folytán, a „Keleti Párizs” vagy „Kis Párizs” (Micul Paris) becenevet nyert el. Bár a település történelmi centrumában sok régi építmény megtalálható, de a háborúk, földrengések és Nicolae Ceaușescu rendszeresítési programja folytán megrongálódtak vagy megsemmisültek. A 2000 utáni években a település gazdasági és kulturális fellendülésen ment át.

Bukarest Románia déli részén, a Dâmbovița folyó két szélén épült, a Dunától 68 km-rel északi irányba, a Fekete-tengertől 280 km-rel nyugatra. A település a Vlăsiei-síkságon (Câmpia Vlăsiei) fekszik, amely a Román alföld része. Keletre felfedezhető a Bărăgan síkság, nyugatra a Găvanu Burdea síkság, délre ugyanakkor a Burnazului síkság. A Bukarest környéki síkvidéket Bukaresti síkságnak (Câmpia Bucureștiului) is szokták nevezni.

Bukarest
Bukarest

Éghajlata mérsékelt kontinentális. A tavasz és az ősz rövid, a nyár javarészben már április végén beköszönt. Az év legmelegebb hónapja július. A tél jellemzően december első hetében kezdődik, a nagyobb havazások is erre a hónapra tehetők. Ez a hónap rendszerint csapadékos, ködös, ám a hőmérséklet alig kevesebb lesz 3 C alá. A leghidegebb hónap január.

A településben jól ismert alkotmányok és műemlékek láthatóak. Ezekből valószínűleg a legkiemelkedőbb a Parlament palotája, amit Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor uralma alatt építettek az 1980-as években. A Föld legnagyobb parlamenti alkotmánya, amely otthont ad a román parlamentnek (a képviselőháznak és a szenátusnak), azonfelül a Nemzeti Jelenkori Művészeti Múzeumnak. A létesítmény a planéta talán legnagyobb kongresszusi központjával büszkélkedhet.

Bukarest másik látnivalója az Arcul de Triumf (A Diadalív), amely aktuális formájában 1935-ben épült, és a párizsi Diadalív mintájára készült.

Bukarest
Bukarest

A román Athenaeum (Ateneul Român) objektuma a román kultúra szimbólumának számít. 1886 és 1888 közt Paul Louis Albert Galeron építész építtette. Az 1888-ban megnyílt mutatós, kupolás, kör alakú objektum a település legrangosabb koncertterme, ezenfelül a „George Enescu” Filharmónia és a George Enescu Rendezvény otthona.

Az InterContinental Bucharest egy ötcsillagos szálloda az Egyetem tér közelében, és egyben a település egyik látnivalója is.

A Szabad Sajtó Háza (Casa Presei Libere, ezelőtt: Casa Scânteii) a nagy hírű „Lomonoszov” Moszkvai Állami Egyetem másolata. 1956 és 2007 közt a legmagasabb ház volt a településben. Az állam fő nyomdájának otthont adó létesítmény neve a Scînteia című újság nevéből származik, amely a Román Kommunista Párt fő írott propagandaeszköze volt.