Buenos Aires Argentina metropolisza

Buenos Aires, Argentína, belváros éjszaka

Buenos Aires eredeti neve Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María de los Buenos Aires, azaz A Szentháromság városa és a Jó Szelek úrnőjének Szűz Máriának kikötője. Buenos Aires Argentína fővárosa, egyben legnagyobb városa és kikötője, ugyanakkor Latin-Amerika egyik legnagyobb metropolisza.

Az Argentín főváros népesség mintegy három millió fő, de ez a szám a külvárosokkal együtt több, mint a négyszeresére növekszik. Buenos Aires lakóinak túlnyomó többsége spanyol vagy olasz származású, de jelentős számban élnek itt magyarok és más nemzet képviselői is.

A déli félteke legrégebb óta üzemelő földalatti rendszere is Buenos Airesben található, amely 1913-ban nyílt meg. Kiváló a várost és az ország egyéb településeit összekötő vasúthálózat, akárcsak a városi közlekedés. Buenos Aires dicsekedhet a világ legszélesebb útjával. Csaknem 100 méteres szélességével megérdemli, hogy egy pillantást vessünk rá.

Buenos Aires időjárása

A város éghajlata nedves szubtrópusi, esős nyarak és enyhe telek jellemzik. Déli félteke lévén a legmelegebb hónap a január, melynek napi átlaghőmérséklete 25,1 °C. Nyáron 28-31 °C között változik a nappali átlaghőmérséklet, éjszaka pedig a 16-21 °C a jellemző. A relatív páratartalom nyáron eléri a 64-70%-ot, így a hőség még nagyobbnak tűnik. A tavasz (szeptembertől-novemberig) és ősz (márciustól-májusig) általában enyhe és változékony, az átlaghőmérséklet 17 °C körüli és különösen tavasszal a gyakoriak a zivatarok.

A téli hőmérséklet elviselhető tartományban marad, bár a külvárosi részeken sokszor tapasztalható fagy, szemben a belvárosi területekkel, ahol ez sokkal ritkább jelenség. Az őszi és téli időszakot általában erős köd jellemzi. Július a leghidegebb hónap, az átlaghőmérséklete mindössze 10,9 °C.

Buenos Aires nevezetességei

A főváros legjelentősebb tere a Plaza de Mayo, ahol a leghíresebb épület a Casa Rosada, vagyis a Rózsa Ház. Ez az elnöki palota, melynek erkélyről Evita Peron is többször szónokolt a téren összegyűlt néphez.

Buenos Aires Argentína metropolisza Casa Rosada, elnöki palota
Buenos Aires Argentína metropolisza: Casa Rosada, elnöki palota

Eva Peron halálának 50. évfordulóján (2002. július 26-án) avatták fel a Museo Evita-t, vagyis az Evita Múzeumot. Fő célkitűzése, hogy elmesélje Eva Peron életét, illetve bemutassa személyes tárgyait, ruháit.

Az olasz bevándorlók által kialakított La Boca kerület, ahol a turisták színesre festett bádogépületek között sétálhatnak. A színes bádogépületek kialakítása európai mintára történt, de a festéskor a kikötői raktárakban dolgozó munkások a hazavitt maradék festékeket használták fel. A maradék azonban ritkán volt elegendő a teljes festéshez, így a ház egyes részei különböző színekben pompázik.

Buenos Aires látványosságai között meg kell még említeni az hipermodern épületben megtekinthető Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires-t (Malba), vagyis a latin-amerikai művészet tárházát, a város legkorszerűbb épületeit magába foglaló Puerto Madero-t, ahol elegáns lakóházakat, irodákat, egyetemeket és luxus szállodákat találhatunk.

Buenos Aires igazi nagyváros, nyüzsgő forgatag, ugyanakkor megannyi kulturális érték otthona.