Bolívia fővárosa, La Paz

Bolívia fővárosa, La Paz

La Paz, La Paz megye székhelye, Bolívia adminisztratív fővárosa. A 2001-es népszámlálás alapján La Paz lakossága csaknem egymillió fő volt.

La Paz települését 1548-ban Alonso de Mendoza alapította azon a helyen, ahol az indián bennszülöttek Chuquiago nevű helysége állt. A település neve arra a békére figyelmeztet, amely azt a két évvel ezelőtt kitört lázadást követte, melyben Gonzalo Pizzaro és társai fellázadtak Peru spanyol alkirálya Blasco Núñez Vela ellen. 1825-ben a dél-amerikai függetlenségi háború esetén az ayacuchói csatában a köztársasági erők döntő győzelmet arattak a spanyol sereg felett. Ennek emlékére a település egész nevét La Paz de Ayacuchora azaz ayacuchói békére változtatták. 1898-ban La Paz lett az állam tényleges kormányzati székhelye, amíg az addigi főváros Sucre csak névleges főváros maradt. Ez a változás annak következtében állt be, hogy Potosí ezüstbányái nagyrészt kimerültek és Bolívia gazdasága mind gyakrabban az Oruro melletti ónbányák termelésére alapult. Ennek eredményeképpen megváltoztak a vezető politikai és gazdasági elitek közti hatalmi viszonyok.

Bolívia éghajlati területei: egyenlítői, szavanna és hegyvidéki. A trópusi síkságok, a Llanók (északon az Amazonas őserdeivel, délen a Chaco szavannáival) évi középhőmérséklete 25 C, az évi csapadék volumene északon 1400-2000 mm, délen 500-1000 mm. Az Andokban a tengerszinttől számított magasság növekedésével csökkenő évi középhőmérsékletnek megfelelően fejlődtek ki az egyes éghajlati területek. Az 1000 m-ig terjedő tierra calientére (forró éghajlatú régió) az egyenletesen magas hőmérséklet és a bőséges csapadék sajátos. Az 1000 és 2000-2200 m közti tierra templada (mérsékelt hőmérsékletű körzet) évi 17-20 C-os közép-hőmérsékletű és kevésbé csapadékos. A 3000-3700 m-ig emelkedő tierra fria (hűvös körzet) jellemzője a 10-14 C évi középhőmérséklet, a nagy napi hőmérsékleti ingás és a kevés csapadék. A tierra gelada (hideg zóna) 4800 m-ig tartó övezetének 10 C alatti évi középhőmérsékletéhez mindennapos éjszakai fagyok és kevés csapadék társul. (Az Altiplano északi részére 550-600 mm, a déli vidékére 250 mm hull.) A hóhatár 5400-5500 m.

Tudta?

Bolívia a legek országa:

  • a planéta talán legfentebb elhelyezkedő nagyvárosa, a korábbi főváros: La Paz
  • a Föld legfentebb elhelyezkedő hajózható tava: Titicaca-tó
  • a Föld legkiterjedtebb sósivataga: Salar de Uyuni
  • Dél-Amerikában itt a legnagyobb az indián őslakosság aránya (a népesség 55%-a indián)
  • Dél-Amerika legszegényebb országa