Bogotá

Bogotá

Bogotá Kolumbia fővárosa és több mint 7 millió lakosával egyben leghatalmasabb települése. Kolumbia pénzügyi és politikai centruma.

A település észak-déli tengely mentén terül el. Keleten hegyek határolják, a Cerro de Monserrate és a Cerro de Guadalupe csúcsokkal. Ebben az irányban a település alkotmányai olyan magasra kapaszkodnak a hegyoldalakon, amennyire az lehetséges. A település nyugati és északi irányban terjeszkedik. Az északi részen a fejlettebb, modernebb lakóövezet terül el, délen a szegényebb néprétegek laknak. Nyugati irányban vegyesen ipari alkotmányok is fedezhetők fel, itt van a repülőtér és a buszpályaudvar is.

Bogotá szubtrópusi hegyvidéki éghajlattal ellátott, száraz és esős évszakok váltakoznak teljes évben. Az átlagos hőmérséklet 14,5 C.

A legszárazabb hónap a december, január, július és augusztus, az év legmelegebb hónapja ugyanakkor a március. A legcsapadékosabb hónap április, május, szeptember, október és november, ekkor a maximum hőmérséklet 18 C, a minimum mindazonáltal 7 C. A jégeső fölöttébb ritka, de az esős évszakban néha előfordulhat, főként októberben. A nappalok az esős évszakban felettébb enyhék, éjszaka mindazonáltal konkrétan hideg a hőmérséklet, gyakori a köd és a szél.

Bár a hőmérséklet többé-kevésbé állandó az év idején, az időjárási állapotok de változékonyak az El Niño és La Niña időjárási jelenségek okán.

Bogotának 1951-ben 715 000 lakosa volt, 2005-ben 6,8 millió. 68%-uk mesztic, 20%-uk fehér, 10%-uk fekete, mulatt és zambó, 2%-uk indián. A lakosság 90%-a római katolikus, 2,4%-a analfabéta, 95,5%-uk csak 8 osztályt járt ki.

Bogotában internacionális repülőtér üzemel (El Dorado), ez Kolumbia fő légiközlekedési csomópontja. A repülőtér a település központjától csaknem 13 km távolságra van. A központba taxival vagy helyi buszjárattal lehet eljutni.

A helyi buszoknak (egy-két utcát kivéve) nincs buszmegállójuk, a vezetőnek kell integetni, hogy megálljon. A viteldíj a szélvédőn vagy a busz ajtaján van feltüntetve, és a vonal egész hosszára érvényes.

A TransMilenio buszai külön sávban közlekednek reggel 5 és éjszaka 11 közt. Expresszjáratok is vannak, amik egyes megállókat kihagynak. A TransMilenio környezetvédők körében nagy sikertörténetként van számon tartva, mivel egy 17 km-es metro beruházás helyett és annak árából egy a egész településre kiterjedő 400 km hosszú, magas peronos megállókkal ellátott buszhálózatot sikerült kiépíteni, azonkívül maradt pénz közterek és bicikliutak fejlesztésére is.

Bogotá fő vonzereje a La Candelaria, az 1500-as években hozott létre óváros, ahol sok kávézó, vendégház és történelmi emlék van. Sokszínű kulturális és művészeti élete sok látnivalóval kecsegtet. Ezek döntő része a település centruma körül látható, és gyalogosan bejárható. A település több napos elfoglaltságot nyújt a turistáknak. Itt aránylag olcsó szállásokat lehet találni, az északi részben a modernebb és költségesebb hotelek fedezhetők fel. Étkezni sok helyen és valamennyire olcsón lehet, a legtöbb étterem a Carrera 7 mentén látható.

Az utcákat számozással jelölik, pl. Carrera 7 („7-es út”), Calle 10 („10-es utca”), stb., ezentúl áll a házszám (pl. No 9-50). Az utcanevekben van „A” betű két utca közti elhelyezkedést jelent (pl. a Carrera 7A a Carrera 7 és Carrera 8 utcák közt van).

Bogotá északi része korszerű kerület, ez éles ellentétben áll a déli résszel.

A település 2600 m-es tengerszinttől számított magassága kezdetben szédülést okozhat.

A település átlaghőmérséklete 14 C teljes évben, hűvös éjszakákkal és meleg nappalokkal. A száraz évszakok decembertől februárig, emellett júniustól szeptemberig tartanak.

Bogotá közepén megannyi helyen látható internet-elérés, amik nem ingyenesek ugyan, de megfizethetőek.

A bankok az állam más részein funkcionáló bankoktól eltérően vannak nyitva: hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra közt, pénteken 9 és 15:30 közt. A legtöbb banknak van pénzkiadó automatája (ATM).

A település központi és északi része idegenek részére is biztonságosnak tekinthető. Éjszaka ellenben nem tanácsos egyedül mászkálni sötét helyeken. Hosszabb út során hívjunk taxit, ezenfelül maradjuk a jól megvilágított főbb utakon.

Látnivalók

  • Capitolio Nacional
  • A település történelmi centrumának a Bolívar tér tekinthető. Körülötte mindenféle stílusban fedezhetők fel objektumok. A tér déli oldalán megfigyelhető a tradicionális görög stílusú Capitolio Nacional, amiben a képviselők üléseznek.
  • Vele szemben van az Igazságügyi királyi kastély. A tér nyugati oldalán látható a francia stílusú Alcaldía, a polgármester irodája. A keleti oldalon van a neoklasszicista stílusú Catedral Primada, ami Bogotá legnagyobb temploma (1823-ban fejezték be az építését). Mellette megfigyelhető a Capilla del Sagrario, az egyetlen gyarmati alkotmány.
  • A tértől keletre többnyire a gyarmati időkből származó létesítmények láthatóak, bár ezek közt korszerű létesítmények is vannak. A legjobban megőrzött területek a Calles 9 és 13 közti és a Carreras 2 és 5 közti utcák. Itt természetesen még sok hasonló nevezetesség akad, melyet a turista maga felfedezhet. Nem messze áll a San Carlos-palota is.
  • Bogotában töméntelen múzeum látható. A múzeumok minden hónap utolsó vasárnapján térítésmentesen látogathatók, viszont ilyenkor nagy tömegre kell számítani.