Bikafuttatás és Fiesta kilenc napig a Spanyolországi Pamplonában

Bikafuttatás és Fiesta kilenc napig a Spanyolországi Pamplonában

Kilenc napon keresztül tartó non-stop fiesta kezdődött Pamplonában szerdán, ahol a település védőszentjét, San Fermínt ünneplik, a programok közül a bikafuttatás a legnevezetesebb, a világ az összes tájáról érkeznek turisták, hogy részesei lehessenek.

Az ünnepségsorozat hivatalos megnyitójára összegyűlt több ezer ember zsúfolásig megtöltötte a pamplonai önkormányzat előtti teret. Megteltek a környező építmények balkonjai, ablakai is.

Nem sokkal dél előtt, a városháza erkélyén feltűnt az El Tuli becenevű, 85 éves Jesús Ilundain Zaragüeta, akit egy nyilvános szavazáson választottak ki a helyiek a rendezvény megnyitására.

A férfi folyamatosan aktív résztvevője volt az ünnepségnek, ő vezette be példaként, hogy a bikafuttatások előtt a versenyzők San Fermínhez énekelnek, segítségét kérve.

„Pamplonaiak éljen San Fermín! „ – kiáltotta El Tuli pontban délben, és kilőtte a jelzőrakétát, aminek robbanását üdvrivalgás követte. A téren tomboló emberek ezrei lengették a piros kendőt, amely a tradícióknak megfelelő baszk népviselet része.

A következő napokban 410 programot rendeznek az észak-spanyolországi városban, tekintélyes többsége valamilyen zenei esemény. Csütörtökön rendezik meg az első bikafuttatást, amelyen egy szabadon engedett bikacsorda elől menekül a tömeg a belváros szűk utcáin.

Múlt évben több mint 16 ezren indultak a nyolc bikafuttatáson, közülük 33-an sérültek meg. Az elmúlt évben rekordot is döntöttek, az ünnepségek történetének korábbi leggyorsabb, 2 perc 5 másodperces bikafuttatásával.

A napokon keresztül tartó dínom-dánom 1,95 millió euróba kerül a városnak, ahol a biztonságra csaknem 3500 rendőr és csendőr vigyáz.

Pamplonában a középkor óta rendeznek ünnepséget San Fermín tiszteletére, a világhírt viszont Ernest Hemingwaynek köszönhetik, aki 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát erre az alkalomra.

mti