Berlin a második leglátogatottabb európai város

Németország, Berlin, Reichstag épülete

Berlin Németország fővárosa, és egyben Németország egyik tartománya is. 3,5 millió lakosával Németország legnépesebb és területében is legnagyobb városa.

Története során Berlin többször volt német államok fővárosa, 1871–1918 között a Német Császárság, 1918–1933 között a Weimari köztársaság, 1933–1945 között a Harmadik Birodalom, 1945–1989 között az NDK, végül 1990-től az egyesült Németország fővárosa.

Berlin a politika, a média, a kultúra és a tudomány egyik fontos európai központja, melyben nagy szerepet játszanak a város nemzetközileg elismert egyetemei, kutatóintézetei, operái, színházai és múzeumai.

Németország fővárosa a Spree folyó partján fekszik, ahol a folyó két ága egy szigetet is közrefog. A Landwehr-, a Lujza- és a berlin-spandaui hajózási csatornákon 50-nél is több híd ível át, melyek közül több látványos élményt kínál. Berlin területén belül több kisebb és nagyobb tó is található, melyek nyáron népszerű kirándulóhelyek.

Berlin az egyik olyan nagyváros, ahova világviszonylatban is sok turista érkezik olyannyira, hogy London után Berlin Európa leglátogatottabb városa.

Németország, Berlin, Brandenburgi kapu
Németország, Berlin, Brandenburgi kapu

Berlin leglátogatottabb kirándulási helyei közé tartozik a Charlottenburgi park; a Jungfernheide, a Plötzensee a Spreetől északra; a Tegeli erdő és az azonos nevű tó; a Spandaui erdő, a Hasenheide, vagy a Treptow park. Az 1788 és 1791 között épült a Brandenburgi kapu ma Berlin egyik jelképe. Ez a kapu egy oszlopos előcsarnok, amelyet az athéni Akropolisz mintájára építettek és 12 dór oszlopból áll. A tetején található egy fogat, amelyen Viktória, a győzelem istennője látható. A Brandenburgi kapu az Unter den Linden nyugati végében fedezhető fel.

A Potsdamer Platz egy kereskedelmi csomópont Berlin szívében. 1741-ben I. Frigyes Vilmos porosz király rendelete miatt tervezték és alkották meg. A tér 1940-ig Európa legforgalmasabb közlekedési csomópontjának számított.

A Németországba utazó turisták által második leggyakrabban meglátogatott nevezetesség a berlini Reichstag, amely 1933. február 27-én egy tűzvész alkalmával elpusztult. Berlin legismertebb bevásárló sétányának számít a Kurfürstendamm, ahol számos üzlet, hotel és étterem található. A második világháborúban megsemmisült Vilmos császár-emléktemplom is itt látható.

Németország, Berlin, Alexanderplatz
Németország, Berlin, Alexanderplatz

További nevezetesség a Checkpoint Charlie, a leghíresebb volt katonai ellenőrzőpont a Vasfüggöny berlini szakaszán, a Spree-sziget mellett található Alexanderplatz, ahol Berlin egyik nevezetessége, a Világóra áll, a Charlottenburgban található Olimpiai Stadion, melyet még az 1936. évi nyári olimpiai játékokra építettek.