Az enyhe téli időjárás folytán az idén nem épül meg Románia egyetlen jégszállodája

Az enyhe téli időjárás folytán az idén nem épül meg Románia egyetlen jégszállodája

Az enyhe téli időjárás folytán 16 év óta első alkalommal nem épül meg Románia egyetlen, nagy internacionális érdeklődésnek is örvendő jéghotelje – közölték a létesítmény működtetői.

Alexandru Unchesel vállalkozó az Agerpres hírügynökségnek hangoztatta, hogy a 2 ezer méter fölötti magasságon évente megépített szállodához nincs meg a létfontosságú nyersanyag, mivel a Fogarasi-havasokban van Balea-tó jege túlságosan vékony.

A óriási jégtömbökből készülő szállodát javarészben decemberben szokták megépíteni úgy, hogy nagy jégtömböket vágnak ki a Balea-tóból. Az ez évi télen ellenben az időjárás túl enyhe volt, decemberben sem fagyott be eléggé a tó, mindent összevetve nem építhető fel a kivételes létesítmény, amely évente nagyszámú turistát vonzott, köztük amerikaiakat és ázsiaiakat.

Január első napjai meghozták ugyan a lehűlést, ebben a pillanatban mínusz 17 Celsius-fok van a Balea-tónál, a hóréteg vastagsága eléri a 166 centimétert, de a vállalkozó alapján ha csak most kezdenék el építeni a szállodát, már nem lenne jövedelmező. Az elmúlt 16 évben a szálloda rendszerint decemberben épült meg és majdhogy nem húsvétig működött, a legnagyobb forgalma a téli ünnepek közben volt.

A turisták már tél előtt foglaltak szobákat, de most csak abban reménykedhetnek, hogy 2020 végén az időjárás téliesebb lesz és akkor kipróbálhatják a jégtemplomot és iglukat is magában foglaló létesítményt.

MTI