Az élmények csúcsán: a Magas-Tátra

Az élmények csúcsán: a Magas-Tátra

Budapesttől alig 250 km távolságnyi utazás után olyan természeti szépséggel találkozhatunk, mint a Tátra hegység. Szlovákia eme nevezetes turisztikai régiója két nagy területre osztható. A déli részen és nagyobb kiterjedéssel rendelkező az Alacsony-Tátra nevet kapta, míg az északi területen fekvő, kisebb kiterjedésű, ugyanakkor jelentősen magasabb csúcsokkal büszkélkedhető rész a Magas-Tátra nevet viseli. A Tátra egyes részei Nemzeti Park szerepet is betöltenek.

Szlovákia legrégebbi védett területei az északi-szlovákiai Tátra Nemzeti Park 1949-ben alakult. Különös jentőséggel azért bír e terület, mert ez a hegység az Alpoktól északra Európa legmagasabb hegysége. A Nemzeti Park magába foglalja a magashegyi környezetben található egyedülálló védett terület növény és állatvilágát. A szlovák kezdeményezést követően öt évvel a Lengyelországba átnyúló Tátra rész is megkapta megérdemelt védettségét. 1993 óta itt található az UNESCO Bioszféra Rezervátuma, míg a Nemzeti Park közigazgatási központja a szlovákiai Tatranska Lomnica nevű helységben székel.

Látnivaló is akad bőven itt! A Tátra Nemzeti Park olyan növényeknek és állatoknak ad otthont, mint a törpe fenyő és a mormota. A szimbólum állat a zerge, amelyik elszigetelten fejlődött itt a jégkorszak óta, ennek köszönhetően eltér az Alpokban élő egyedektől. A zerge szigorúan védett, hiszen mára alig ezer példány maradt belőlük.

Az élmények csúcsán: a Magas-Tátra
A szlovákiai Magas-Tátra közeli úti cél ugyanakkor felejthetetlen túrákat és kikapcsolódást ígér

A maga 2655 méteres magasságával a Gerlachfalvi-csúcs a Magas-Tátra és egyben Szlovákia legmagasabb csúcsa. Több mint 100 alpesi tó és számos vízesés is található a parkban, melyek mindegyike egyformán csalogatja a turistákat, a hegymászókat és a nyaralni vágyókat.

A Magas-Tátra úti cél lehet télen és nyáron egyaránt. Télen az utazás elsősorban a sípályák közelébe irányul és a téli sportok szerelmesi érkeznek. Nyáron az utazás a hegység szinte minden részére mutat és a kirándulók, hegymászók, turisták lepik el a térséget. A Magas-Tátra úti cél számtalan sípályával felvonóval rendelkezik, igaz az idényben szükség is van rájuk.

Szlovákia nevezetes olcsó és jó minőségű szállás helyeiről is. Legyen szó hotel vagy magánszállás igénybevételéről a legtöbb esetben nem fogunk csalódni. A Magas-Tátra kis helységeiben megszámlálhatatlan magán apartman is kiadóként hirdeti magát. Sok esetben a magán apartman lehet a megfelelő megoldás a szállás problémára, amennyiben egy nagyobb baráti társasággal érkezünk, amelyet a hotel már nem képes fogadni. A téli szállás jó esetben akár a sípálya közvetlen közelében is elhelyezkedhet, csökkentve az utazás idejét, növelve az élménnyel teli órákat.

Legyen szó téli vagy nyári utazásról, a Magas-Tátra biztosan felejthetetlen élményt nyújt. Túrázhatunk az erdőkben, síelhetünk a sípályákon, de gyönyörködhetünk egyszerűen a fenséges tájban. A szlovák vendégszeretet pedig képes megfelelően gondoskodni arról, hogy a szabadidőnk a Magas-Tátrában igazi kikapcsolódás, felejthetetlen élmény legyen.