Az egyik legszebb hely a sivatagban

Az egyik legszebb hely a sivatagban

Agadir (arab nyelven: þÃßÇÏíÑ) kikötőváros Marokkó területén, Casablancától kb. 500 km-re DNy-ra, az Atlanti-óceán szélén. Lakosainak száma csaknem 600 ezer fő volt 2012-ben.

A település titulusa berber vagy főníciai eredetű, mondanivalója „megerősített hombár”. 1505-ben a portugálok hoztak létre itt kereskedővárost, Santa Cruz de Cap Guer néven. 1960-ban egy terjedelmes erejű földrengés megközelítően teljesen lerombolta és egy építmény sem maradt épen. A modern település, amely a régitől egy kicsit délebbre épült, 8 km-es tengerpartjával felkapott üdülőhely. A turizmus mellett a halászat, halfeldolgozás, cementgyártás és a fémipar jelentősebb. A környéken kobaltot, mangánt és cinket bányásznak, amit kikötőjében raknak hajókra.

Éghajlat

Agadir szubtrópusi száraz éghajlattal büszkélkedhet, melyet meleg nyár és enyhe tél definiál. A nappali hőmérséklet 20 C körüli. A valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -2,6 C, a legmagasabb hőmérséklet ugyanakkor 49,1 C volt, ezt Agadir repülőtéren jegyezték fel 2009. július 30-án.

Látnivalók

Nem messze egy 16. századi erőd (kasbah) érzékelhető. Agadirnak van az egyik hatalmas bazárja az országban. A Nagymecset korszerű építménye az iszlám tradíciókat idézi.