Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg verseng az év hala közönségszavazáson

Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg verseng az év hala közönségszavazáson

Az angolna (Anguilla anguilla), a fürge cselle (Phoxinus phoxinus) és a jászkeszeg (Leuciscus idus) verseng a 2021-es év hala címért, aminek odaítéléséről a Magyar Haltani Társaság honlapján szavazhatnak a kíváncsiskodók – közölte sajtótájékoztatóján a szervezet elnöke.

Harka Ákos felelevenítette, hogy a korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, a vörösszárnyú keszeg, miközben idén a süllő érdemelte ki az év hala címet. A korábbi gyakorlatot követve a most indított közönségszavazás győztesére sem vár másfajta jutalom, mint hogy nagyobb figyelem veszi körbe ezt követően a akadémiai kutatásban és az ismeretterjesztésben – hangoztatta.

Kezdeményezésük legszámottevőbb célja még mindig minél szélesebb körben ismertté tenni és népszerűsíteni őshonos halainkat – nyomatékosította. Mint közölte még, évről évre horgászok és mesterek javaslata alapján választják ki a szavazásra célravezető három halat. A szempontok közt elsődleges, hogy a hármasból folyamatosan akadjon őshonos, a horgászok által kedvelt, továbbá védett hal.

Az aktuális jelöltekről szólva közölte: az alakját és mozgását nézve is kígyószerű, akár méteres hosszt is elérő angolna speciális halunk, mivel annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert eredendően természetes úton jutott vizeinkbe. Mióta telepítése megszűnt, ritkán kerül elő, és Európa más tájain is megfogyatkozott, mindazonáltal gasztronómiai értéke magas.

Az apró, mindössze 8-10 centiméteres fürge cselle eurázsiai elterjedésű faj, amely főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon keresztül az algákig és a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, így még a rendkívül kis vízhozamú, igen szerény táplálékkínálatú vízfolyásokban is képes fennmaradni. A környezeti változásokra ellenben érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, így védett.

Az ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszóiról is felismerhető jászkeszeg áramláskedvelő faj, elsődlegesen folyóink alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az állam egész területén megtalálható. Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik, nem ritkák a 30 centimétert meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve úgyszintén ízletes.

Harka Ákos információja alapján szavazni a szervezet honlapján (http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php) lehet, mely a választható fajok képe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. A voksolás december 31-én éjfélkor zárul, végeredményét a tradíciókhoz híven ezúttal is a korszerű év első napján hirdeti ki a Haltani Társaság.

mti