Ausztria, Alpok

Ausztria, Alpok

Európa egyik magashegységi láncvonulatának, az Alpoknak egy jelentős része esik a szomszédos Ausztria területére. Az Alpok közelsége és az általa kínált számtalan kikapcsolódási lehetőségnek köszönhetően számos honfitársunk választja nyári vagy téli üdülés úti céljaként a térséget.

Az Alpok hegylánc Szlovéniából és Ausztriából indulva, húzódik Olaszország, Svájc és Németország érintésével Franciaországig. Ausztria egyik nevezetessége, hogy több magas hegycsúccsal is rendelkezik, melyek még a tengerentúlról is idevonzzák a turista tömegeket. Az osztrák Alpok elsőrangú úti cél, melynek legmagasabb csúcsa a Grossglockner, a Magas-Tauern térségben, a maga 3797 m-es magasságával.

Az Ausztria területén található Alpok eléréshez az utazás mindössze pár órát vesz igénybe. Ugyanakkor a látnivaló, amely már a határ előtt ránk köszön, százszámra mérhető. Az osztrák Alpok éghajlata sokrétű, melyet elsősorban a domborzat befolyásol. A déli leejtők jelentősen melegebb és naposabb, míg az északi oldalak hűvösebb és árnyékosabb jellemzőkkel bírnak. Az Alpokban sok helyen egész éven át megmarad a hó, melynek alsó határa az északi leejtőkön 2400-2600 m, a déli oldalakon 2700-2900 m. Ennek köszönhetően az osztrák Alpok képes akár egész évben örömet nyújtani a téli sportok kedvelőinek. A hegység időjárásához szervesen hozzátartozik a déli leejtők jellegzetes bukószele a főn, amely elősegítheti a hóolvadást, illetve lavinákat indíthat el.

Az úti cél gyanánt beiktatott Alpok hegyei között számos nevezetesség és látnivaló várja a turistákat. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy bizonyos helyek a téli időszakban le vannak zárva. Érdemes az utazás megkezdése előtt alaposan tájékozódni.

Az üdülni vágyó turistákat a megszokott osztrák kedvesség és vendéglátás fogadja. Legyen szó nyári hegymászásról vagy téli síelésről, százszámra válogathatunk a különféle szállás és hotel kínálta kényelemből. Ugyanakkor itt is érdemes időben lefoglalni a szállást, hiszen Ausztria felkapott és kedvelt turisztikai úti cél, hamar elkapkodják a jobb hotelszobákat.

Az utazás tervezéséhez összeszedtünk néhány érdekesebb látnivalót, de a teljesség igénye nélkül. Ilyen a Liechtenstein-szurdok, amely Salzburgtól 50-km-re délre található és a szurdok falainak magasság helyenként eléri a 300 m-t. A szurdoktól az utazás alig vesz időt igénybe, hogy megcsodálhassuk a világ legnagyobb jégbarlangját, az Eisriesenwelt-et. Ugyancsak európai rekorder nevezetesség a Krimml-vízesés, ahol a víz 341 m magasból zúdul alá. Mint úti cél meg kell még említeni a magyarországi vonatkozásban is fontos Fertő-tó Nemzeti Parkot, melynek nagy része az osztrák részen terül el. Mindezek mellett az osztrák Alpok számtalan kiemelkedő hegycsúccsal, különféle szállás és hotel megoldásokkal, illetve látnivaló és nevezetesség tömkelegével csalogatja a turistákat. Az utazás részletes megtervezéséhez és a szállás, hotel lefoglalásához az internet és számos utazási iroda nyújt segítséget.