Átadták az Őrségi Nemzeti Park fogadóépületét és látogatóközpontját

Átadták az Őrségi Nemzeti Park fogadóépületét és látogatóközpontját

Átadták az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új látogató- és fogadóközpontját a Vas megyei Őriszentpéteren.

A több mint 734 millió forint értékű fejlesztést, amely mindenekelőtt az Őrség és a hozzá tartozó Natura 2000-es területek étékeinek bemutatását szolgálja, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára avatta fel.

Nyomatékosította: a beruházás részeként méltóbb stádiumok közé költözhetett a nemzeti park igazgatósága is.

Kijelentette, hogy a kormány az utóbbi években 38 milliárd forintot fordított a modern Széchenyi Terv Környezet és energia operatív program keretéből konkrétan természetvédelmi fejlesztésekre, ezáltal 100 ezer hektárnyi tartományban javulhat a természeti környezet állapota.

Rácz András kiemelte, hogy az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága most is 11 pályázatot valósít meg, összesen 2,8 milliárd forint értékben.

Utalt arra, hogy az igazgatóság működési területén 15 Natura 2000 természetvédelmi besorolású szektor fedezhető fel, csaknem 100 ezer hektárnyi kiterjedéssel.

Az államtitkár felidézte azt, hogy az őrségi nemzeti park megalakítása már az 1970-es években felmerült, de létrejöttét elmondása alapján politikai okokból hátráltatták. Végül 2002-ben az állam legkisebb nemzeti parkjaként alakult meg, roppantul kis létszámmal, alkalmas székház és infrastruktúra nélkül. A nemzeti park kiterjedése az évek alatt nagyfokúan bővült, mestereinek száma is csaknem megduplázódott, ennek köszönhetően hiánypótló volt a fejlesztés – mondta.

Kijelentette még: az Őrség napjainkban már Magyarország emblematikus természetvédelmi területévé vált, a nemzeti park igazgatósága ugyanakkor olyan tevékenységeket is felvállalt – példának okáért a magyartarka marha és a muraközi ló génállományának megőrzését –, amelyek országosan is egyedülállóvá teszik az itt folyó munkát.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója ismertette, hogy a fogadóépület és a látogatóközpont építése 2017-ben kezdődött meg, mindkét épületben közösségi- és kiállítóterek létesültek, melyek alternatívát kínálnak példának okáért azt is, hogy ne mindössze vendégeket fogadjanak, de akár Natura 2000 szemináriumokat is tartsanak.

mti, Fotó: Varga György