Asunción, Paraguay fővárosa

Asunción, Paraguay fővárosa

Asunción Paraguay fővárosa. Gran Asunción, azaz Nagy-Asunción kiterjedése még magában foglalja San Lorenzo, Fernando de la Mora, Lambaré, Luque, Mariano Roque Alonso, Ñemby és Villa Elisa településeket, melyek több mint 1,5 millió lakossal rendelkeznek. Asunción a kormány székhelye, az állam fő ipari és kulturális centruma. Népessége 525 ezer fő, elővárosokkal közösen 2,2 millió fő volt 2016-ban.

Asunción, Paraguay fővárosa
Asunción, Paraguay fővárosa

Asunción a Paraguay folyó bal szélén terül el (a túlparton az argentin Clorinda település látható), 43 méteres tengerszinttől számított magasságban. Vele szemben torkollik a Paraguayba a Pilcomayo folyó.

A település centruma a kikötőtől nem nagy távolságra fekvő Plaza de los Heroes és a Plaza Uruguaya környéke különösen az 1970-es és az 1980-as években fejlődött sokat. Ekkor változott meg a korábbi gyarmati korban kialakult városképe. Mindamellett eléggé leromlott képet mutat és éjszakánként veszélyes is lehet.

Asunción, Paraguay fővárosa
Asunción, Paraguay fővárosa

Látnivalói

  • Godoi Múzeum
  • La Encarnación templom
  • Panteón Nacional, Paraguay hőseinek nyughelye
  • Palacio de los López, az elnöki királyi kastély
  • A szenátus régi alkotmánya (2003-óta új épületben funkcionál)
  • Catedral Metropolitana a főszékesegyház
  • Casa de Independencia, mely a gyarmati uralomból megmaradt jellegzetes ház.
  • Estadio Defensores del Chaco

Asunción éghajlata trópusi szavanna éghajlat, de földrajzi elhelyezkedése okán érezhető a nedves szubtrópusi éghajlat és a trópusi monszun éghajlat hatása is a településben. Tulajdonságai a meleg, nedves nyarak és az enyhe telek. A relatív páratartalom nyári hónapokban magas, az éves átlaghőmérséklet 23 C, az átlagos éves csapadékmennyiség 1400 mm.

A rövid száraz évszak áprilistól szeptemberig tart, a leghidegebb a június és július hónap. Az esős évszak ezzel szemben meleg és párás. A legcsapadékosabb hónap az évben április, ekkor a 166 mm csapadék hullik, a legszárazabb ugyanakkor július 39 mm átlagos csapadékkal.