Arusha nemzeti park, Afrika

Arusha nemzeti park, Afrika

Az Arusha Nemzeti Park kiterjedése lefedi a Merut, a 4566 méter magasan emelkedő vulkánt, az Arusha régióban Északkelet-Tanzániában. A park maga kicsi, de változatos a három különféle környék varázslatos látványa okán. Nyugaton, a Meru kráterből ömlik ki a Jekukumia folyó, a Meru-hegy csúcsa ennek a szegélyén helyezkedik el. A Ngurdoto kráter a délnyugati sztyeppén fekszik. A sekély alkálikus Momella tó északkeleten fekszik, változatos algás a színe és nevezetes a gázlómadarairól. A Meru-hegy a második legmagasabb hegy Tanzániában a tőle 60 km-re felfedezhető Kilimandzsáró után, ami meghatározza a nemzeti parkból a keleti kilátást. Az Arusha Nemzeti Park egy 300 km-es tengelyen fekszik Afrika legnevezetesebb nemzeti parkjaival, a nyugati Serengetitől és Ngorongoro krátertől a keleti Kilimandzsáró Nemzeti Parkig.

Arusha nemzeti park, Afrika
Arusha nemzeti park, Afrika

A park csak egy-két kilométerre fekszik Arusha északkeleti részétől. 58 kilométerre van Moshitól és 35 kilométerre van a Kilimandzsáró Internacionális Repülőtértől (KIA).

Az Arusha Nemzeti Parknak rendkívül gazdag az állatvilága, de nem ugyanazt az élményt nyújtja, mint más észak-tanzániai nemzeti parkok. A park kis mérete ellenére gyakori itt például a zsiráf, a kafferbivaly, az alföldi zebra, a varacskosdisznó, a zászlós farkú kolobusz, a fejdíszes cerkóf, a kis flamingó. Ez a park az egyetlen hely északon, ahol zászlós farkú kolobuszt gond nélkül lehet látni. Afrikai elefánt szintén felfedezhető a parkban, de csak ritkán érzékelhető, oroszlánok ugyanakkor nem élnek a parkban. Az erdő madárvilága fajokban gazdag, és gördülékenyebben megfigyelhető, mint más területeken. Gyakran látni kantáros trogont és szalagosfarkú trogont, ameddig a seregélyfélék kevesebb érdekességet adnak.

Arusha nemzeti park, Afrika
Arusha nemzeti park, Afrika