Aruba, a karibi gyöngyszem

Aruba, a karibi gyöngyszem

Aruba egy kb. 36 km hosszú és 11 km széles sziget a Karib-tenger déli részén, összterülete kb. 180 km2. A Kis-Antillák ún. ABC-szigeteinek része, 29 km-re északi irányba a venezuelai Falcón államhoz tartozó Paraguaná félszigettől. Hollandia alkotmányos része, mint autonóm környék. Lakossága 103 065 fő volt 2009-ben. A sziget éghajlata meglehetősen száraz, kevés helyen találni a karibi térségben megszokott buja trópusi növényzetet.

Ez a karib-tengeri korallsziget 36 km hosszú és 11 km széles (majdnem három és félszer nagyobb, mint a Szentendrei-sziget.) A sziget déli és nyugati részén található fehér homokos strandok, amelyek némiképp jól védettek az óceáni áramlatoktól. Nagyrészt ezeket a strandokat látogatják a turisták. Az északi, és a keleti partok, amelyek nem rendelkeznek védelemmel, megrongálódtak és érintetlenek maradtak.

A sziget sok dombos területet foglal magába, a legismertebb a Hooiberg (165 méter/541 láb), a legmagasabb a Jamanota-hegy (188 méter). Fővárosa Oranjestand (12 19 ’70 1’W).

Arubától keletre fedezhető fel Bonaire és Curacao. Ezek a szigetek a dél-amerikai kontinentális talapzaton fekszenek, ezáltal földrajzilag Dél-Amerikához tartoznak.

A Natural Bridge (magyarul: Természetes Híd) egy természetes mészkőhíd a sziget északi szélén, 2005-ben felkapott idegenforgalmi célpont volt.

A sziget, amelyiknek népessége csaknem 100 000 fő, nem büszkélkedhet nagyobb városokkal. A lakosság nagy része két nagy településben él:Oranjestand (főváros) (kb. 35000 fő) és San Nicolaas (kb. 18000 fő)

A szigeten újabb négy nagyobb helység van: Noord (kb. 17000 fő), Santa Cruz (kb. 12000 fő), Paradera (kb. 12000 fő) és Savaneta (kb. 11000 fő)

Mivel Aruba elszigetelt, sok olyan állatfaj él itt amivel másol nem találkozhatunk a természetben (ún. endemikus állatfajok). Aruba növényvilága eltér az átlagos szigetvilági növényzettől. Gyakoriak a kaktuszok, tüskés bokrok és az örökzöldek. A legismertebb növény az Aloe Vera, ez a pozsgásfaj megjelenik Aruba címerén is.

A Köppen éghajlati osztályozás alapján Aruba forró és félszáraz klímával (Köppen BHS) ellátott. Oranjestan átlagos havi hőmérséklete kis mértékben változik, 29,6 C-ról 29,2 C-ra mérséklődik a Passzátszél által. Az éves csapadékmennyiség 470 milliméter közül van, de ez felettébb változó, példaként az ún. El Niño évek alatt mikor is akár 150 milliméter eső is eshet, vagy az ennél erőteljesebb La Niña években, ilyenkor több mint 1000 milliméter eső is eshet.