Andorra

Andorra

Az Andorrai Hercegség, másként Andorrai Fejedelemség vagy Andorrai Völgység a Pireneusok keleti részén, Franciaország és Spanyolország közt elterülő állam, Európa 6. legkisebb állama, ezzel közösen a legnagyobb európai törpeállam és az Ibériai-félsziget legkisebb független országa. A Pireneusok völgyében egykor elszigetelt állam ma a turizmusnak és a kedvező adózási szabályoknak (költségmentes betegellátás, vámmentesség stb.) hála virágzik. Internacionális szervezeti tagsága: ENSZ (1993 óta).

Andorra a Pireneusokban fekszik, így az átlagos tengerszinttől számított magasság 1996 méter, a legmagasabb pont a Coma Pedrosa, 2946 méterrel. A hegyvidéket három keskeny völgy tagolja Y alakban; a völgyben halad a fő vízfolyás, a Valira folyó, amely Spanyolország felé folyik.

Andorra
Andorra

A legjelentősebb folyó a Valira, valamint annak két ága. A nagy félkört leíró Valira del Orient a magashegyi Pessons-tóból ered, az állam keleti részén. A Valira du Nord a legészakibb részen található Tristaina-tóból indul ki, nagyjából észak-déli irányban. A két folyó a fővárostól északi irányba egyesül, innen Gran Valira néven halad tovább délre, Spanyolországba.

Andorra északkeleti részén látható az Estanys de Juclar, az állam legnagyobb tava, amelyiknek 21,3 hektár a kiterjedése.

Andorra klímája szomszédaival megegyező, de a hegyvidék folytán a telek zordabbak és a nyarak enyhébbek. A hóhatár nyári hónapokban javarészben 2500 méter felett van.

Andorrának három apró nemzeti parkja van. A Coma Pedrosa Nemzeti Park Arinsal helység fölött látható, és az állam legmagasabb csúcsát és az annak környezetében felfedezhető völgyeket és tengerszemeket foglalja magába. A Sorteny Nemzeti Park az állam északi szegletében, El Serrat településtől keletre fekvő völgy, amely először is különlegesen gazdag és változatos flórája és faunája védett. A Madriu-Perafita-Claror völgyekben látható Nemzeti Park Andorra la Vellától délkeletre fekszik.

Andorra
Andorra

Andorra történeti és hivatalos nyelve a katalán. Ezzel egyesült erővel sokan beszélik a franciát és a spanyolt is.

Andorra kultúrája a katalán kultúra „esszenciája”. Nyilvánvalóan felismerhetőek benne a katalán kultúra jegyei.

A régióban két előkelő író is tevékenykedik, mind a ketten andorrai származásúak: Michèle Gazier és Ramon Villeró.

Andorra heterogén néptáncoknak is otthona: mint amilyen a contrapàs vagy a marratxa, melyek főleg Saint Julià de Lòria területén maradtak fenn. Az andorrai népzenében felfedezhetőek a katalán zene egyes sajátosságai.

A hegyi állam lakói büszkén őrzik hagyományaikat, zenéjüket, táncaikat, ünnepeiket. A legkisebb falunak is meg van a saját egyházi ünnepe, mindenütt, de főként Meritxellben megülik a legnagyobb andorrai ünnepet, Kisboldogasszony napját (szeptember 8.) gyakoriak a búcsúk, vásárok. Az összes egy-egy vallási ünnephez kapcsolódik.

Andorra nemzeti ünnepe szeptember 8-án van.