Ammán a Jordán főváros

Ammán a Jordán főváros

Ammán Jordánia (egész nevén Jordán Hasemita Királyság) fővárosa. A planéta talán legrégebbi, állandóan lakott települése, Jordánia közigazgatási és kereskedelmi centruma. Egy 2011-es becslés alapján lakosainak száma 2 980 500. A népesség, és ennek hála a település kiterjedése szüntelen nő.

Ammán Jordánia északnyugati dombos területéin fekszik, 38 kilométerre a Jordán folyótól, az Arab-félsziget sivatagos területeinek peremén. A település eredendően hét dombra épült, de kiterjedése jelen pillanatban tizenkilenc dombot foglal magába. A település fő tartományai ezen hegyek alapján nyerték el nevüket.

A mai Ammán kiterjedése már az újkőkorszakban, időszámításunk előtt nagyjából 8500-ban lakott volt. Az első írásos iratok Kr. e. 1200-ban Rabbath-Ammon néven említik, mint az ammonita királyság fővárosát. Fénykorát Traianus római császár közben, Philadelphia (Filadelfia) néven élte, amikor az Arabia provincia része volt. Ebből a korból megmaradt a fórum és a színház. Ebben az időben része volt Tíz Település nevű szövetségnek. A 8. században az Abbászida Kalifátus része lett. 1949 óta a független Jordánia fővárosa.

Mivel a település egy 750 méter magas fennsíkon helyezkedik el, időjárása másképpen alakul, mint a környező régiókban. A nyári évszakot jellemzően 28-35 C, alacsony páratartalom és gyakori légmozgás jellemzi, ezekben a hónapokban igen kevés a csapadék. A téli hőmérséklet jellemzően fagypont körüli, minden évben egy-két alkalommal hó esik.