Afrika csúcsa: Fokváros

Afrika csúcsa: Fokváros

Fokváros (afrikaansul Kaapstad; xhosza nyelven iKapa; angolul Cape Town) a Dél-afrikai Köztársaság törvényhozási fővárosa és negyedik legnagyobb helysége, Nyugati Fokföld tartomány székhelye, a dél-afrikai parlament és sok más kormányhivatal otthona. Nevét onnan nyerte, hogy közel helyezkedik el a Jóreménység fokához.

Éghajlata:

Fokváros mediterrán éghajlattal büszkélkedhet, enyhe tél és száraz, meleg nyár jellemzi. A tél június elejétől augusztus végéig tart, ekkor a gyakori a csapadék és az erős északnyugati szél. Téli hónapokban a településben az átlagos maximum hőmérséklet 18 C, a minimum 8,5 C. A nyár december elejétől márciusig tart, meleg és száraz, az átlagos maximum hőmérséklet ekkor 26 C, a minimum ugyanakkor 16 C.

Az éves csapadékmennyiség 515 milliméter. Késő tavasszal és nyár elején sajátos a településben az erős délkeleti szél.

Gyakran a Föld legjobb kinézettel rendelkező településének nevezik rendkívüli földrajzi adottságairól és környezetéről, így is Fokváros a Dél-afrikai Köztársaság legfőbb turisztikai centruma.

A település legfőképp a turizmus bevételeiből él, az egész állam legnagyobb turistaforgalmát látja vendégül. A legtöbb turista október és március közt érkezik a településbe. A település nevezetes kikötőjéről, az Asztal hegyről, a Jóreménység fokáról és a természeti szépségeiről, ezenkívül híres a borkultúrája is.

Látnivalók:

Tábla-hegy (Table mountain): A Tábla-hegy és Tábla-öböl titulus tulajdonképpen egy téves fordítás következménye. Az angol „table” szó hasonlóan hangzik a magyar „tábla” szóhoz, a mondanivalója ellenben „asztal”, voltaképpen a helyes fordítás szerinti titulus „Asztal-hegy” továbbá „Asztal-öböl” lenne. A magyar földrajzi irodalomban viszont a Tábla-hegy honosodott meg, és ez a hivatalos magyar titulus. A hegy azért kapta ezt az elnevezést, mert a Fokváros fölé jóformán függőleges falakkal, 1082 m magasságban emelkedő hegy teteje egy jókora fennsík. Olyan, mint egy asztal lapja.

Jóreménység kastély (Castle of Good Hope, az állam legrégebbi, európaiak által épített létesítménye).

Victoria and Albert Waterfront (régi kikötő – meghitt bárok, vendéglők, régi óratorony, tengeri akvárium).

Látványosság a település és az óceán közti öböl is. Ezen kívül nagyon sok kisebb öböl is van, fehér homokos tengerparttal.

Seals Island

Robben Island

Cape of Good Hope, ill. az ilyen nevű nemzeti park

Kirstenbosch National Botanical Garden

Stellenbosch borvidék

Signal Hill