Adelaide

Adelaide

Adelaide Ausztrália ötödik legnagyobb városa és egyben Dél-Ausztrália állam fővárosa. A 2011-es népszámlálás adatai alapján a város lakossága 1 230 000 fő.

Adelaide a Fleurieu-félszigettől északra fekszik, az Adelaide-síkságon, az Indiai-óceán St. Vincent-öböle és az alacsony fekvésű Lofty-hegység között, amely utóbbi körbeöleli a várost. Adelaide mintegy 20 km-es szélességben terül el a partvidéktől egészen a hegyek lábáig és 90 km-nyire délre fekszik agglomerációjának északi végétől, Gawlertől. Az elővárosainak sorát délről Sellicks Beach zárja.

A várost 1836-ban alapították, mint tervezett fővárost, amely a britek által betelepült Ausztrália tartomány központjául szolgált volna. William Light ezredes egyike volt a város alapítóatyáinak, akik részt vettek a város megtervezésében, és ő volt az, aki kiválasztotta a helyet, amely közel esik a Torrens-folyóhoz, mely területen eredetileg a kaurna népcsoport tagjai éltek. Light tervei alapján a város úthálózata rácsszerkezetű lett, melyeket széles sugárutak és nagy közterek tagolnak, valamint az egészet parkok veszik körül. A korai Adelaideben vallási szabadság és politikai progresszivizmus lengte be a kor éráját, valamint a polgári szabadság, amely a „templomok városa” gúnynév ráragasztásához vezetett.

Mint Dél-Ausztrália kormányzati és kereskedelmi központja, Adelaideban számos kormányzati és pénzügyi intézmény székel. Ezen intézmények többsége a belvárosban található, a North Terrace és a King William Street kulturális sugárútjai mentén, valamint a város számos kerületében. Manapság Adelaidet számos kulturális rendezvényéről, fesztiváljairól, gasztronómiájáról, a vidék borairól, illetve kultúrájáról ismerik, valamint nagy védelmi és gyáripari szektoráról nevezetes. Az Economist Intelligence Unit 2013-as rangsora szerint a világ ötödik legélhetőbb városa, a kanadai Calgary-val holtversenyben.